МКП и ЕКП: Руските сили да напуснат незабавно Украйна!

Европейската и Международната конфедерация на профсъюзите осъждат нахлуването на Русия в Украйна и призовават всички руски сили незабавно да напуснат страната, се казва в съвместно изявление на двете организации.

Нападението срещу Украйна е грубо нарушение на международното право и на териториалната цялост на Украйна като суверенна и демократична държава, се посочва още в позицията на цялата синдикална общност.

Лука Визентини, генерален секретар на ЕКП и на Паневропейския регионален съвет на МКП, заяви: “Ние категорично осъждаме войната, която поразява първо хората и работниците, и се застъпваме за незабавно възстановяване на диалога, мира и демокрацията. Европа трябва да се противопостави решително на агресията на Путин и да окаже максимален натиск върху неговия режим и по-специално върху обкръжението му, за да се постигне мир и диалог. Не можем да позволим политиката да се определя от насилието и очакваме световните лидери и лидерите на ЕС да защитят целостта на Украйна, както и сигурността на всички останали страни в региона. При положение, че над 100 000 души вече са разселени, Европа трябва да се подготви да приеме бежанците и ние признаваме ангажиментите, които вече са поети от няколко държави – членки на ЕС.”

Генералният секретар на МКП Шарън Бъроу допълва, че в момента се работи по въпроса за бежанците. “Скърбим за тези, които са загубили живота си, и поднасяме най-дълбоките си съболезнования и солидарност на онези, които са загубили близки или са били ранени. Налагането на санкции от страна на правителствата, които подкрепят демокрацията и върховенството на закона, е неизбежно и оправдано и трябва да се съсредоточи особено върху обкръжението на президента Путин, който води Русия по този разрушителен път и заплашва мира в Европа и света. Призоваваме световните лидери да предприемат спешни и решителни стъпки за започване на диалог и намиране на мирно решение на тази криза в съответствие с Устава на ООН.”

В градове в цяла Европа се проведоха демонстрации в знак на солидарност с народа на Украйна, включително и митинг на Европейската конфедерация на профсъюзите в Брюксел вчера.

ЕКП и МКП призовават своите членове да изразят солидарност с работниците и народа на Украйна чрез фонд за солидарност за украинските филиали на МКП и призоват правителствата извън Украйна да осигурят сигурно убежище на бежанците, които бягат от конфликта.

“Работниците – както в Украйна, където заплахата е екзистенциална, така и в Русия и Европа, където ще бъдат засегнати жизненият стандарт и работните места, не трябва да поемат основната тежест на войната. Призоваваме правителствата да гарантират, че тези, които разполагат с най-много средства, ще понесат най-голямата тежест от санкциите”, се казва още в позицията.