Честит 8 март!

През 1857 година на този ден в Ню Йорк избухват протестни митинги на жени, работещи в текстилни фабрики. Те настояват за намаляване на работното време и подобряване на условията на труд. Техният категорично извисен глас поставя началото на борбата за равноправие.

165 години по-късно тази борба не е приключила. Има други измерения и мащаби, силна подкрепа и победи през годините, но въпреки това не е утихнала. Проблемите с равното заплащане, със съвместяването на професионалното развитие и семейните ангажименти, с дискриминацията и насилието на работното място продължават да стоят.

И докато те очакват своето решение, жените поемат тежестта на изпитанията, през които минаваме. Те работят самоотвержено на първа линия по време на ковид пандемията – като медицински сестри, гледачи, чистачи, касиери и то при подценено заплащане. В същото време не спират да полагат грижи за семейството и дома.

Тази година заради ужаса на войната в Украйна милиони жени водят друга борба – за живот. Много от тях са принудени да напуснат домовете си, други нямат тази възможност. Всеки от нас може да изрази солидарност и подкрепа като се включи в акцията на БЧК, подкрепена от КНСБ, за събиране на дарения. 

На днешния Международен ден на жената нека си пожелаем справедливостта, разумът, доброто и животът винаги да тържествуват. Вие, мили дами, ги носите и създавате. На Вас дължим и силата, и нежната красота на света.

Бъдете здрави и несломими! Честит празник!