КНСБ обсъди проектобюджета на София за 2022 г. с кмета Йорданка Фандъкова

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председатели и представители на основни членове към конфедерацията обсъдиха днес с кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов параметрите на проекта за бюджет на Столичната община за 2022 година. Дискутирани бяха актуалните проблеми и предизвикателства, трудностите, които произтичат и от липсата на яснота за икономическите процеси в световен мащаб.

Даваме си сметка, че пред бюджета на Столичната община, а и на всички големи общини, има редица изпитания. В момента още се изпълнява държавният бюджет за 2021 г., скоро ще влезе в сила бюджет 2022, който ще бъде актуализиран и това вероятно ще доведе до актуализация на местния бюджет. Същевременно вече е в ход и процедурата за бюджет 2023 г. Толкова сложна и напрегната процедура досега не сме имали, а на този фон започна и войната в Украйна, каза Пламен Димитров.

Инфлацията и сложната перспектива пред икономическото развитие са част от рисковете пред бюджета на София, посочи Дончо Барбалов. Той отчете изпълнението за миналата година и посочи заложените параметри за настоящата. Барбалов обясни, че се водят разговори част от данък общ доход да остава в общините. За да не се насочват средствата основно към столицата, където се генерират 40% от данъка, е възможно да се направи и преразпределитен механизъм, посочи Барбалов.

Йорданка Фандъкова също изрази притеснения и увери, че общината ще продължи да поддържа диалог с всички страни. Тя препоръча да бъдат проведени срещи по сектори, на които в конкретика да се обсъдят параметрите на бюджета. Не си позволяваме да намалим общинската отговорност в нито един сектор, категорична бе тя.

Разговорите по сектори с представителите на федерациите на КНСБ ще започнат следващите дни.