Благотворителна акция “КНСБ за Украйна” събира дарения за бежанците в България

Конфедерацията на независимите синдикати в България започва благотворителна акция “КНСБ за Украйна”. Тя ще обедини разширена кампания за събиране на дарения за бежанците, които се намират на територията на нашата страна, и действията на конфедерацията в подкрепа на пострадалите от войната. Акцията стартира на днешния 15 март, обявен от световната синдикална общност за глобален ден за солидарност с Украйна.

Международната конфедерация и Европейската конфедерация на профсъюзите, с подкрепата на белгийските си членове, организират днес демонстрация в Брюксел пред главната сграда на Европейската комисия от 14 ч централноевропейско време. От МКП призоваха на 15 март да се проведат митинги в подкрепа на Украйна и в целия свят и да започнат солидарни действия в подкрепа на страдащите.

В знак на съпричастност КНСБ разширява своите благотворителни действия като започва събиране на: чисти и запазени дрехи и обувки, спално бельо, завивки, детски играчки, памперси и адаптирано мляко, пакетирани и консервирани храни, хигиенни материали, палатки, фенери, батерии и генератори.

Всеки желаещ може да участва и с парични дарения по банковата сметка на БФ “Проф. д-р Желязко Христов”:

IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF;

УниКредит Булбанк

Основание за превода: пострадали от войната в Украйна

Материалните дарения се събират в централата на КНСБ в столицата на пл. “Македония” 1, както и в офисите на регионалните съвети на конфедерацията в страната.

КНСБ създава и кризисен щаб, който ще действа на територията на цялата страна и ще оперира през мрежата на регионалните структури на синдиката. Той ще следи ситуацията с украинските бежанци и ще реагира максимално бързо на необходимостта от спешна хуманитарна помощ в различните региони.

В резултат на оперативната му дейност даренията, събрани на днешния ден, (вижте видеото долу) ще бъдат насочени към бежанците, настанени в Националния детски комплекс в село Ястребино край Антонов. Регионалният съвет на КНСБ в Търговище вече се включи с подкрепа за жените и децата от град Южне, Одеска област, намиращи се там. В момента в комплекса са настанени  26 човека – жени и деца. Очаква се да пристигнат и други бежанци от родния им град.

Със задълбочаването на войната в Украйна бежанците и в нашата страна стават все повече. От 24 февруари до вчерашния ден в България са влезли близо 90 хил., като малко повече от половината са останали на територията на страната ни. Очакванията са, че броят на пристигащите и оставащите ще се расте. Според прогнозни данни, с които КНСБ разполага, ако в следващите 10 дни военните действия на територията на Украйна не престанат, броят на бежанците влезли в България ще бъде над 230 хиляди.

Припомняме, че КНСБ, заедно с благотворителния си фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, се включи още на 1 март към кампанията на БЧК за подкрепа на хората в Украйна, като започна да събира финансови средства и материална помощ. В централата на конфедерацията в София и в регионалните структури в цялата страна започна събиране на посочени от БЧК необходими материални дарения.

От 9 март КНСБ откри и временни приемни за бежанците от Украйна в градовете Варна, Бургас, Русе, Добрич и Хасково. На нуждаещите са предоставяни безвъзмездна/безплатна информация и консултации, свързана с трудовото и осигурително законодателство. В приемните са налични и листовки на украински и английски език за трудовите и осигурителните права на бежанците.