Жилбер Хунгбо е следващият генерален директор на МОТ

Жилбер Ф. Хунгбо от Того ще е следващият генерален директор на Международната организация на труда (МОТ).

Той беше избран днес от Управителния съвет на МОТ, състоящ се от представители на правителствата, работниците и работодателите, по време на срещата им в Женева. Като титулярен член на Управителния съвет на организацията, президентът на КНСБ Пламен Димитров също участва в гласуването.

Хунгбо ще бъде 11-ият генерален директор на МОТ и първият африканец на този пост. В момента той е председател на Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD).

Петгодишният мандат на новия генерален директор ще започне на 1 октомври 2022 г. Настоящият генерален директор – Гай Райдър от Обединеното кралство, заема този пост от 2012 г. насам.

МОТ е най-старата специализирана агенция на ООН. Тя е основана през 1919 г., в нея членуват 187 държави. Управителният ѝ съвет се състои от 56 титулярни членове (28 правителства, 14 работодатели и 14 работници) и 66 заместник-членове (28 правителства, 19 работодатели и 19 работници). Членовете от страна на работодателите и работниците се избират в лично качество.

За поста генерален директор на МОТ имаше петима кандидати – от Република Корея, Франция, Австралия, Южна Африка.