КНСБ – Габрово запознава ученици с техните права и задължения на работното място

През месеците февруари, март и април Регионалният съвет на КНСБ – Габрово, със съдействието на Регионалното управление на образованието – Габрово, провежда обучение на ученици от Габрово и Дряново относно техните права и задължения на работното място.

Лекциите са част от продължаващата и през 2021-2022 учебна година национална образователна кампания „Моето първо работно място“ на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ, в партньорство с Министерството на образованието и науката. Тя се реализира от 2012 година насам.

В първият етап на кампанията бяха обучени в електронна среда класни ръководители и педагогически специалисти от областта, които да представят темите на обучението в часа на класа през втория учебен срок на учебната 2021-2022 година.

През втория етап в училищата основен лектор на учениците е областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова. Освен нея преподавател е и областният координатор на Синдиката на българските учители към КНСБ Ренета Колева. При срещата със зрелостниците в Националната Априловска гимназия в Габрово специално участие взе председателят на синдикалната организация на КНСБ при Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово, който представи интересна гледна точка за света на труда и синдиката.

Целта на кампанията „Моето първо работно място“ е учениците, завършващи средно образование, да бъдат информирани за основните им трудови, социални и осигурителни права и задължения, за да се улесни преходът от училището към пазара на труда и бъдещото им кариерното развитие. По време на срещите стана ясно, че доста от зрелостници вече работят и живо се интересуват от въпросите, свързани с работно време, отпускът, правила за прекратяване на трудов договор и др.