КНСБ помогна на майки с деца да напуснат Украйна

49 украинци  с български произход, от които 12 деца и бебета, бяха успешно евакуирани от военните зони в Запорожие, Бердянск, Мелитопол, Приморск и настанени в курортния комплекс “Албена” АД.

Акцията бе организирана и осъществена от КНСБ в тясно сътрудничество с Асоциацията на българите в Украйна, която осъществи безопасното превозване на хората до границата с Румъния.

КНСБ пое транспортирането на бежанците от украинско-румънската граница и настаняването им  в Албена, където тази нощ бе създадена организация за тяхното посрещане и настаняване.

Кампанията бе координирана от главния експерт от КНСБ Атанаска Тодорова, както и от Татяна Джилянова, председател на Синдиката на туризма в България – КНСБ. В специално подготвения за целта хотел има всички необходими условия за настаняването на бежанците, които при желание имат възможност да получат и регламентирана работа в черноморския ни комплекс.

Конфедерацията заплати транспортните разходи и е осигурила средства за закупуването на детски храни, санитарни материали и лекарства, а от Регионалния съвет на КНСБ в Добрич оказват правна и административна помощ на бежанците при регистрирането им, както и експертна помощ чрез безплатни трудово-правни консултации.

Благотворителната кампания „КНСБ за Украйна“ започна на 1 март. В момента тече организация за извеждането на още една група бежанци от военните зони в Украйна. Продължава и събирането на средства и материални дарения.