СФ “Металици” обсъди проблемите в металургията с министъра на икономиката

Днес в Министерство на икономиката и индустрията се проведе работна среща на социалните партньори от металургията с вицепремиара и министър на икономиката Корнелия Нинова.

На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с производството на стомана и стоманени продукти в двата български металургични завода “Стомана индъстри” АД, Перник и “Промет стиил” АД, Бургас.

В срещата участваха председателят и заместник-председателят на СФ “Металици“ КНСБ инж. Васил Яначков и Ренета Петрова, председателят на НФ “Металургия” – КТ “Подкрепа” Людмил Павлов, заместник-министър Димитър Данчев, началникът на политическия кабинет на ведомството Калоян Методиев, председателят на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров, изпълнителният директор на БАМИ Политими Паунова, изпълнителният директор на “Стомана индъстри” Златислав Ивков, заместник-изпълнителният директор на “Промет стиил” Веселин Соколов.

Дискутиран бе и въпросът с обезпечението на заводите с железен скрап. Отново беше поставена и обсъдена темата за финансовите компенсации за допълнителните разходи за въглеродни емисии в цената на електроенергията за енергоинтензивните дружества, съгласно последните Насоки за държавна помощ по европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ).

Срещата завърши с ангажименти на страните за търсене на ефективни решения по поставените проблеми и постоянно взаимно информиране по напредъка.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията