По-високи заплати за медицинските специалисти с новия отраслов Колективен трудов договор

Началните основни месечни заплати за лекар с една специалност да е минимум 1900 лв., за медицинска сестра – 1500 лв., за санитар – 900 лв.

Това предвижда новият Колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване”, който днес бе подписан в Министерството на здравеопазването от председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ д-р Иван Кокалов, Соня Върбанова от Медицинска федерация „Подкрепа“ и магистър фармацевт Владимир Найденов от Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати. На подписването присъстваха и зам.-председателите на ФСЗ-КНСБ магистър фармацевт Слава Златанова и д-р Пламен Радославов, както и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова като медиатор между синдикалните и работодателските организации.

Договорът влиза в сила от днес и ще важи до 12 април 2024 г. Работодателските организации, които решат да се присъединят към него, могат да го направят и на по-късен етап.

Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

Д-р Иван Кокалов подчерта важността на вдигането на възнагражденията за мотивиране и задържане на младите кадри. “Средната възраст на лекарите и медицинските специалисти е много висока. Трябва да имаме визията и да знаем, че ако не направим атрактивни възнагражденията и условията, младите хора няма да дойдат или ще напуснат”, посочи д-р Кокалов.

„Вдигнето на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване и на качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да  гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи проф. Асена Сербезова.

„Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза и министър Гьоков.

Новият колективен договор може да бъде видян тук.