750 работници от “Автомагистрали-Черно море” отново на протест, блокираха три ключови отсечки

750 работници от “Автомагистрали-Черно море” затвориха днес ключови пътни отсечки в страната –  пътя към “Дунав мост”, Айтоския и Ришкия проход.

За седми пореден път те настояха държавата да издължи забавеното плащане за ремонта на отсечка от автомагистрала “Тракия” Чирпан – Стара Загора, завършен още през лятото на миналата година. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, чрез Агенция пътна инфраструктура към дружеството е в размер на 27,6 млн. лева с ДДС.

В протеста в Русе се включи и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Там движението в района на „Дунав мост“ бе блокирано със 150-метров трибагреник. С него затвореното кръгово кръстовище бе обиколено три пъти от протестиращите. Издигнати бяха транспаранти с надписи „Няма да се откажем! Платете ни изработеното!“ и „Стига обещания! Дайте ни изработеното!“.

„Искаме управляващите да чуят, че има разлика между фирми, които са си свършили работата почтено – като „Автомагистрали-Черно море“ и други. Извършвани са многократни проверки и не са установени нарушения. Няма причина да чакаме отново проверки, които да установят установеното. Ние искаме да бъдат изплатени тези 28 млн. лева“, каза Димитров. Той обясни, че над 500 души от дружеството са заплашени да си загубят работата като други 150 служители са напуснали.

За 45 минути работници от пътностроителната фирма  „Автомагистрали-Черно море“ блокираха и пътя Айтос-Провадия, на разклона, който свързва Айтоски и Ришки проход.

От двете страни на блокадата се образуваха колони от чакащи коли. Атанас Пехливанов от КНСБ заяви, че хората не вярват на обещанията, че половината от сумата ще бъде изплатена: “Вече сме тотално обзверени. Хората са на ръба на отчаянието. Масово хората са със заеми, просто изнемогват. Получат ли се някакви пари – веднага се изплащат заплати. В момента имаме да получаваме заплати за февруари и март месец.”

Блокада от работниците бе направена и при смядовското село Риш.

Заради неизплатени средства на протест излязоха и работници от синдикалната структура на КНСБ в “Обединение пътища Перник” ДЗЗД. Те блокираха за половин час пътя Перник-София при Драгичево. Фирмата не е получавала плащания от септември миналата година, въпреки че отговаря и за зимното поддържане. В момента всички служители са в неплатен отпуск.