Пламен Димитров се срещна с ръководството на завода за биодизел “Астра Биоплант”

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с ръководството на съвременното предприятие за производство на биодизелово гориво, рафинирано и нерафинирано масло, свободни мастни киселини, глицерин и шрот “Астра Биоплант” ЕООД, намиращо се в гр. Сливо поле, обл. Русе.

На срещата бяха обсъдени условията на труд във фирмата, доходите и бонусите за служителите. Дискутирани бяха и ползите от биопроизводствата в контекста на Зелената сделка. Пламен Димитров разясни заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост проекти и цели, техните негативи, изразяващи се в застрашаването на енергийния баланс на страната, но и новите възможности, които планът предлага,  за подпомагане и финансиране на предприятия, чиито производства са съобразно зеления преход. Президентът на конфедерацията подчерта необходимостта от обучения на служителите в зелени и дигитални умения, като поясни и евентуалните начини за тяхното осъществяване.

Предприятието „Астра Биоплант“ стартира през 2007 г.  Ръководството на фирмата обясни, че тя се занимава с био износ и търговия. Освен че произвежда биодизел от упортебявани растителни мазнини за бита, използва и алтернативни методи за производство на топлинна енергия чрез употребата на слънчогледови люспи и слама. “Астра Биоплант”, част от групата “Булмаркет”, е сред първите десет най-големи компании в България и за 2020 г. според класацията “Топ 100” на вестник “Капитал”, заявиха представителите на фирмата.