Работниците от “Автомагистрали-Черно море” ще блокират отново движението на четири места

Работниците от “Автомагистрали-Черно море” ще излязат на осми и девети пореден протест в сряда и четвъртък (20 и 21 април) заради неизплатените от държавата средства за ремонт на Автомагистрала “Тракия” през лятото на миналата година. Те ще блокират движението на четири места – проходите Ришки и Айтоски, при пътен възел “Белокопитово” и кръстовището на път I-7 с път  II -74  до град Велики Преслав.

Заради неразплатени средства в сряда на протест ще излязат и работници от синдикалната структура на КНСБ в “Обединение пътища Перник” ДЗЗД. Те ще блокират пътя Перник-София при Драгичево.

Публикуваме декларацията от синдикалната организация на КНСБ в “Автомагистрали – Черно море”:

 

Ние, работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД, град Шумен, в продължение на една година сме принудени да защитаваме своите работни места чрез синдикални действия, включително и протести. За пореден път сме принудени да пазим работните си места и доходите си чрез протестни действия. Ето защо на 20 и 21 април 2022 г. от 11.30 до 14.00 часа отново ще блокираме движението на следните места:

Град Шумен – на Пътен възел „Белокопитово“, Автомагистрала Хемус, област Шумен;

Ришки проход – до село Ивански, област Шумен – разклон на път II-73 с път  III-7301;

Айтоски проход – път III-208, на разклона на село Вресово, община Руен;

Град Велики Преслав – кръстовището на път I-7 с път  II -74  до град Велики Преслав, област Шумен.

  • Поводът за пореден път е изработеното от нас и неразплатено от държавата – средствата за ремонта на автомагистрала „Тракия“ от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Провели сме множество срещи с всички служебни и редовно избрани правителства.  Написали сме множество писма, позиции, декларации, които до момента са без отговор.

Беше направен опит за решаване на проблема от Народното събрание на 07.04. и 08.04.2022, но беше бламиран от участниците в управляващата коалиция.

Ние заложници на политически игри и пазарлъци няма да ставаме!

Нашето достойнство не е за политическа употреба!

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – „Автомагистрали“ ЕАД, чрез АПИ към дружеството е в размер на 27 644 902 лева с ДДС.

Липсата на решение вече една година доведе до:

  • Периодично забавяне на заработените ни с честен труд заплати.
  • За месец февруари и март 2022 неплатените заплати и осигуровките към тях са в размер на 3 млн. лева.
  • За периода, в който е изпълняван обектът – 22.04. – 30.06.2021 г., те са в размер на 7 548 097,25 лева заедно с осигуровките към тях, като тази сума е платена от дружеството.
  • Принудително спиране на работа във всички звена поради липса на материали;
  • Напускане на дългогодишни квалифицирани работници и служители.
  • Периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени;
  • Влошаване на финансовото състояние на „Автомагистрали-Черно море“.

Търпението ни е изчерпано!

Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане.

С цел избягване на всякакви спекулации, декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за запазване на трайните си работни места и достойно заплащане.

Ще отстояваме правото си на достоен труд и редовно заплащане!