Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора почете паметта на загиналите при трудови злополуки

Днес по инициатива на РС на КНСБ в гр. Стара Загора бяха положени цветя пред паметния знак на загиналите при трудови злополуки в парк „Пети октомври“.

През миналата 2021 година на територията на страната са били регистрирани 68 смъртни случая при общо 2 392 злополуки на работното място. Само в област Стара Загора е имало 110 инцидента и 4 загинали. През 2020 година случаите са били 95. Синдикалистите обявиха, че най-опасните отрасли са добивът на въглища – 28 злополуки с 1416 календарни дни загуби, и производство на метални изделия – 18 злополуки с 1195 дни загуба. По данни на Националния застрахователен институт през първото тримесечие на 2022 година са станали 600 трудови злополуки, а загиналите са 10.

От регионалния съвет призоваха да се сложи край на смъртните случаи по време на работа. Областният координатор Галина Кирчева се опова на манифеста на КНСБ за нулева смъртност и заяви, че до 2030 година тази цел може да бъде постигната.

Цветя бяха положени и пред паметната плоча с имената на загинали енергетици в някогашната ТЕЦ „Марица изток 3“, където на 10 октомври 1994 година саморазпаднал се огромен резервоар с вряла вода попари смъртоносно 21 души. Трагедията се случи точно в 10:56 часа, когато от разпадналия се 10-метров резервоар тръгва висок воден стълб, който помита всичко в радиус от над 100 м. Това е най-голямата трагедия в българската енергетика, но образуваното  досъдебно производство така и не стига до виновника за нея. Според разследващите причината е в дефектирал шев на стоманения резервоар, чиято заварката била направена през 1977 година, а изпълнителят ѝ остава неизяснен.