3 хил. работници протестираха в защита на ТЕЦ “Марица 3”

3 хил. енергетици протестираха днес в столицата в защита на работните си места, застрашени заради затварянето на ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград. Дейността на централата бе спряна от Регионалната инспекция по околна среда – Хасково на 21 април, след това на 12 май бе получено разрешение да се възобнови, но то бе отменено още същия ден.

Притеснени за своето бъдеще, работниците блокираха за няколко часа центъра на София. С плакати “Не убивайте българската енергетика”, “Трансформация, а не ликвидация”, “Днес зелен режим, утре режим на тока” те тръгнаха на шествие от Лъвов мост и затвориха бул. “Мария Луиза” в района на Министерството на околната среда и водите.

Под прозорците на ведомството енергетиците скандираха, че искат да запазят работните си места, раздаваха свещи, за да предупредят какво очаква страната ни и настояха за среща с министъра на екологията Борислав Сандов. От кабинета му поканиха за разговори представители на работниците и председателя на Национална федерация на енергетиците Георги Петров. Срещата им с министър Сандов не доведе до резултат и яснота за бъдещето на теца и протестиращите работници продължиха протеста пред Министерския съвет, а след това шествието стигна и до Народното събрание.