Областният управител на Сливен се ангажира да върне иззетия имот на КНСБ до седмица

Областната управа на Сливен ще задвижи в едноседмичен срок процедурата за връщане на КНСБ на иззетия от нея вчера имот в града. Това увери областният управител Веселин Вълчев, който пое ангажимент за спешни действия по време на среща днес с вицепрезидента на конфедерацията Даниела Алексиева.

Разговорът се проведе след началото на организирания пред Областната управа на Сливен протест от КНСБ срещу издадена заповед за изземване и запечатване на имот на ул. „Столипин“ 5, ползван от Регионалния съвет на конфедерацията.

Имотът се ползва по силата на нормативното задължение на държавата да подпомага дейността на синдикалните организации. Той е и исторически свързан с КНСБ, тъй като сградата е дарена от от д-р Стефан Камбосев за „Дом на културата на здравния работник” с н.а. № 123 т. II от 1985 г.

Ако не бъде спазен ангажиментът от страна на областния управител, КНСБ остава в протестна готовност и ще продължи да си търси правата по съдебен ред, предупреди Даниела Алексиева. Тя обясни, че КНСБ е в диалог и с министър-председателя и министъра на регионалното развитие и благоустройството по проблема и настоява за намиране на единно национално решение на казуса с имотите, ползвани от синдиката в страната.

Протестът днес мобилизира синдикалисти от Сливен и Бургас, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Ямбол и други региони, които изразиха възмущението си от посегателството върху синдикалната дейност. Ако имотът на Регионалния съвет в Сливен бъде иззет, това ще възпрепятства дейността на конфедерацията на територията на областта.

Протестът бе охраняван от близо 30 полицаи, които бяха изградили плътен кордон пред сградата на Областната управа. Въпреки че е организиран по законовия ред, те се опитаха да го прекратят неуспешно още преди неговото започване. Отправени бяха и заплахи за арест. „Протестирали сме на много места, от Мадан до Брюксел, но такова нещо ни се случва за пръв път“, коментираха синдикалисти.

Изземването на сградата е груба намеса на Областния управител в автономната организация на синдикалните членове и нарушение на  ратифицираните от България Конвенция №87 за свободата на сдружаване и закрила на правото на организиране, Конвенция № 98 за правото на организиране и на колективно преговаряне, както и Конституцията на България и Кодекса на труда.