Обръщение от синдикалните организации във ВМЗ Сопот

Публикуваме обръщение от синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” във ВМЗ Сопот, изпратено до министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова: 

Във връзка с искането на синдикалните организации на КНСБ и КТ Подкрепа във ВМЗ Сопот ЕАД за спешна среща с министъра на икономиката г-жа Корнелия Нинова по повод неочакваната смяна на мениджърския екип на дружеството и липсата на среща до този момент на територията на ВМЗ Сопот ЕАД ръководствата на синдикалните организации в дружеството заявяват:

  • Работниците и служителите, над 3500 човека, са обезпокоени за бъдещето на дружеството за работните места и заплатите си, защото с предишния мениджърски екип, една част от който бе назначен от министър Нинова – изпълнителният директор Иван Стоенчев, бяха проведени преговори за увеличение от 01.06.2022 г. на доходите на всеки един работник на ВМЗ Сопот ЕАД, както следва:
    • Индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лв.;
    • Всеки един работещ в дружеството да получава и 200 лв. месечно под формата на ваучер за храна, което да се включи в КТД;

Синдикалните организации на КНСБ и КТ Подкрепа, отчитайки инфлационните процеси в държавата и ниското ниво на доходите на работещите във ВМЗ, настояват министър Нинова с личното си участие на територията на дружеството и мениджърския му екип, който по законите на Република България би трябвало да ръководи в настоящия момент ВМЗ Сопот ЕАД, да гарантират пред колектива, че тези искания на КНСБ и КТ Подкрепа ще се изпълнят.

Синдикалните организации настояват в спешен порядък  тези действия да се случат и всеки един работещ във ВМЗ Сопот ЕАД да получи индивидуалната си заповед за повишаване на доходите му. По този начин няма да има ескалация на социалното напрежение в дружеството и синдикални действия. Спокойствието в колектива ще създаде увереност и в клиентите на ВМЗ Сопот ЕАД, с което ще се гарантира спазването  на трайните работните места.