Постигнато е споразумение по директивата за адекватните минимални заплати

Европа е с една стъпка по-близо до постигането на по-справедливо заплащане, след като днес преговарящите от Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия постигнаха предварително споразумение по директивата за адекватни минимални работи заплати и насърчаване на колективното договаряне. По пътя към приемането на директивата предстоят още срещата на националните министри по заетостта следващият петък и пленарна сесия на Европейския парламент, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

“Работниците в цяла Европа заслужават справедливо заплащане, което да осигурява достоен стандарт на живот и синдикално представителство, а днешното споразумение може да промени ситуацията за милиони работещи, които се борят с кризата на издръжката на живота”, заяви заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Тя допълни, че приемането на директивата и правилното ѝ прилагане ще направи законоустановените минимални заплати по-справедливи в страните, които ги използват, но и ще защити и насърчи колективното договаряне като най-доброто решение за справедливо заплащане в цяла Европа. Това ще върне социална Европа в правилния път след десетилетие на строги икономии, като гарантира, че икономиките се основават на високи заплати и права, а не на бедност и несигурност, коментира още Линч.

Заместник-генералният секретар на ЕКП поздрави преговарящите за свършената работа и допълни, че е от решаващо значение националните министри и членовете на ЕП да прокарат тази директива, за да могат работещите хора да усетят ползата от нея възможно най-скоро, тъй като сега повече от всякога те се нуждаят от справедливо увеличение на заплатите.