Любослав Костов: Зрее напрежение, без ръст на доходите може да се стигне до браншови протести

КНСБ не подкрепи и трите бюджета, обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според нас нивото на амбиция е ниско. Не виждаме политика по доходите и това е нашето основно притеснение. Няма предвиден ръст на минималната заплата. Настояваме тя да бъде 760 лв. Вместо това се замразява поне за тази година. Няма предвиден ръст и на доходите на хората в бюджетната сфера, по начина по който КНСБ настоява, а именно работещите да бъдат компенсирани поне с темпа на инфлацията, който вече бележи 24-годишен пик. Това са двата основни наши мотива за неподкрепа.

Това обясни главният икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов след провелото се на 7 юни обсъждане на актуализацията на бюджета за тази година в съвета за тристранно сътрудничество.

Той предупреди, че има изключително голямо напрежение в структурите на конфедерацията и притеснения на членовето ѝ. “Най-вероятно може да се стигне и до браншови протести, които КНСБ ще подкрепи”, каза Костов.

Главният икономист на КНСБ посочи още, че според конфедерацията параметрите в актуализирания бюджет са подценени. “Държавата ще събере малко повече приходи, брутният вътрешен продукт ще бъде малко по-голям. Съответно средногодишната инфлация, за съжаление, ще се окаже малко по-голяма от планираната, което не е добра новина за нито един гражданин, независимо къде работи – в държавния сектор или в частния. Не считаме, че при положение, че средната заплата в частния сектор нараства с 11%, тази в държавния не трябва да нараства и с един. В условията на тази инфлация смятаме, че първото и основно задължение на изпълнителната власт трябва да бъде хората да могат да си купят това, което са могли и миналата година. Поради тази причина намаляването на покупателната способност е нашата основна грижа, която от тук натам ще отстояваме с всички възможни средства – под формата на диалог, включително и с протестни действия, ако не се разреши този проблем и не бъдат вдигнати доходите на хората, тъй като инфлацията върви месец за месец, тя не се индексира веднъж в годината”, каза още Костов.