Цветелина Милчалиева бе преизбрана за председател на ФНСОЛП

Досегашният председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост Цветелина Милчалиева бе преизбрана на поста на провелия се вчера и днес Седми редовен конгрес на федерацията. За неин заместник делегатите избраха Красимир Иванов, който досега бе председател на синдикалната организация в “Е.Миролио” ЕАД, гр. Сливен.

Гости на конгреса бяха вицепрезидентите на КНСБ Огнян Атанасов и Тодор Капитанов, националният секретар Величка Микова, заместник-председателят на ЦКК на конфедерацията Райна Джагалова, председателите на индустриалните федерации на НФТ “Химия и индустрия” Красимир Кръстев, на ФНСС Цветелина Иванова, на СБХН Красимир Пащрапански. Изпълнителният директор на ГИТ Елена Аврамова поднесе поздрав от министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. Присъстваха и представители на бизнеса.

Цветелина Милчалиева отбеляза безпрецедентно трудната обществено-политическа и социално-икономическа ситуация в страната през петте години от изминалия мандат. Кризите, породени от пандемията и войната в Украйна, както и преходът към Индустрия 4.0, имат тежки отражения върху леката промишленост – спиране на икономически дейности, загуба на пазари, експортни затруднения, фалит на фирми, трудности в индустриалното производство, съкращение на работници, посочи председателят на ФНСОЛП. Тя подчерта единството на синдиката относно нужните действия за справяне с предизвикателствата и борбата за повишаването на доходите в сектора. “Европа продължава с бодри крачки напред. Ние не можем да продължаваме да тъпчем на едно и също място”, заключи тя.

Форума откри Огнян Атанасов, който поднесе своя поздрав към федерацията за отличната комуникация с ръководството на КНСБ и засилената ѝ дейност по въпросите на социалната защита, екологията и безопасните условия на труд. Вицепрезидентът изрази голяма надежда, че скоро Международната организация на труда ще приеме официално осигуряването на здравето и безопасността на работното място като пето основно трудово право.

Атанасов коментира и факта, че заплащането на труда в леката промишленост е сред най-ниските за страната. По този повод той припомни и обещанието на министъра на финансите за прилагането на Директивата за адекватни минимални работни заплати от 2023 година, според която размерът на минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната, и заяви, че КНСБ ще реагира много остро, ако това не се случи.

Що се отнася до зеления и дигиталния преход, вицепрезидентът на КНСБ заяви, че адмирира активността на синдиката като един от първите, предприели мерки в областта на кръговата икономика, Европейския зелен пакт и дигитализацията. “Тези процеси не трябва да се случват без нас”, настоя Атанасов. Участието на синдикатите в предприятията е от ключово значение за създаване на общи виждания и повишаване на информираността на работниците. Нужно е изграждането на планове и стратегии за справедлив преход, както на държавно ниво, така и на браншово и на ниво предприятие, добави вицепрезидентът на конфедерацията. Той заяви, че дигитализацията е бъдещето на труда и тя предлага големи възможности за повишаване на производителността.

Огнян Атанасов връчи голямата наградата на КНСБ на името на проф. д-р Кръстьо Петков за цялостен принос в развитието на синдикалното движение на националния координатор на федерацията Мария Трънчева. Наградата “Синдикалист на годината” за 2021 г. получи председателят на синдикалната организация в “Кемет Електроникс България” ЕАД Георги Симеонов.