Служители в НЗОК излязоха на предупредителен протест в цялата страна

Служители на Националната здравноосигурителна каса в различни градове на страната излязоха днес на едночасов предупредителен протест с искане за увеличение на заплатите и осигуряване на още 200 щатни бройки в системата, които да поемат администрирането на помощните средства за хората с увреждания, които от 1 юли вече ще са в правомощията на касата вместо на Агенцията за социално подпомагане.

Работещите в НЗОК настояват исканията им да бъдат изпълнени с актуализацията на бюджета. За да се случи това е необходимо да бъдат заложени допълнително 10 млн. лева.

В проекта за актуализация на бюджета на НЗОК е залегнало разкриването на допълнителни 100 щатни бройки персонал, който да се занимава със заявленията, комуникация с пациенти, обработка на отчети и други дейности, свързани с прехвърлянето на дейността, свързана с медицинските изделия. За целта с актуализацията са предвидени 4 млн. лева за разходи за персонал до края на годината. Според работещите в НЗОК обаче този персонал не е достатъчен. Предвидени средства за увеличение на заплатите пък няма.

Заплатите на служителите в НЗОК трябва да се увеличат с 30-40%, коментира пред Nova news председателят на синдикалната организация на Федерацията на синдикатите към КНСБ д-р Страшимир Генев.

„В районна здравна каса един лекар контрольор получава между 1000-1200 бруто заплата. Той отива на проверка в лечебно заведение, където колегите му получават 4-5 пъти по-голямо възнаграждение. Как този контрольор ще проверява някой, който взима много повече от него?”, пита лекарят.

На въпрос има ли риск да спрат плащанията  към болници, ако не бъдат чути исканията на служителите в НЗОК, той обясни: Това са само предупредителни стачни действия. Така, че едва ли това ще се отрази тежко на заплащанията. Искам да обясня причините за протеста. Освен очевидното повишение на цени на хранителни продукти, електроенергия, битови разходи и двуцифрена инфлация съществуват и специфични причини. НЗОК от години е товарена чрез Закона за бюджета на касата с нови и нови дейности и функции. От началото на тази година трябваше да поеме експертизи на нови лекарства и медицински изделия”.