Обмен на опит по #UniоnMigrantNet: Как се регистрират търсещи закрила лица у нас

Регистрационно-приемателният център за лица, търсещи закрила в България, в Овча купел бе посетен в рамките на обмяната на опит по проекта #UniоnMigrantNet .

През тази седмица на посещение в София са партньори от синдиката FGTB в гр. Лиеж и неправителствени организации от Атина и Лиеж: Полин Малет и Серж Дакпуи (Monde des Possibles), Ваня Неделчева (EKA), Робин Спрумонт (CEPAG) и Розарио Мармол-Перес (FGTB на Лиеж).

В центъра в Овча купел те бяха посрещнати от коменданта му г-жа Йорданова и от социалния работник Поля Христова. Гостите видяха новозаловени нелегално преминали на територията на България лица. Разговаряха и видяха как се прави първоначалната регистрация на търсещите закрила, вземането на пръстови отпечатъци, провеждането на медицински прегледи. Посетиха защитената зона за непридружени и непълнолетни лица, за която се грижи Международната организация за миграция в България.

Представители на Каритас – София – Владислав и Милена, пък представиха пред партньорите дейността на център Св. Ана в София, насочена към граждани на трети държави. Наред с хуманитарната помощ, която осигуряват на нуждаещите се, те организират безплатно езиково обучение по български език по европейската езикова рамка за нивата А1, А2 и Б1 по собствени програма и учебници, одобрени от МОН. Годишно през това обучение преминават 300 лица. Дори в годините на пандемията успяват да дигитализират материалите и да осигурят технически средства на участващите в обучението. Друга важна дейност е кариерният център, в който гражданите от трети държави получават консултации при подготовка на документи за работа и съдействие при търсенето ѝ. Служителите от кариерния център сътрудничат между работодатели и потенциалните работници. Каритас – София е основател на две предприятия за социална икономика – КаритАрт и Каристо, които със своята дейност осигуряват работа на 45 човека.