80 хил. синдикалисти на протест в Брюксел днес за по-високи доходи

Около 80 хил. души излязоха на протест днес в Брюксел, организиран от белгийските синдикати FGTB и CSC. Демонстрацията пред Gare du Nord бе с настояване за ръст на заплатите заради рязкото покачване на цените и трудностите пред работещите за справяне с инфлацията. От белгийските синдикати призовават за промени в Закона за стандарта на заплатите, който блокира преговорите за адекватната им промяна.

“Животът става все по-скъп. Цените на газа, електроенергията, бензина, дизела, но също и на хляба, кафето, макаронените изделия… всичко се покачва твърде бързо… освен заплатите!”, посочват от двата синдиката. Те допълват, че в същото време големите международни енергийни компании реализират огромни печалби от покачващите се цени, изострени от войната в Украйна. Дружествата отразяват разходите за енергия в цените си. Резултатът е, че хората със средни или ниски доходи вече не могат да се справят. Ето защо заплатите трябва да се увеличат. FGTB и CSC са изготвили петиция, подписана от 87 390 души (при необходими 25 000) с искане белгийският парламент да промени закона, който сега блокира увеличението на възнагражденията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изпрати писмо в подкрепа на действията на белгийските синдикати. В него се казва: “От името на Конфедерацията на независимите синдикати в България и лично от мое име бих искал да изразя подкрепата си за всички белгийски синдикати, които днес ще излязат на демонстрация за изменение на Закона за стандарта на заплатите, за да се даде възможност за по-голямо увеличение на възнагражденията. Жилищата, отоплението, храната, горивата… цените се покачват драстично и правят живота на всички нас все по-скъп. Но доходите не се увеличават със същата скорост, тъй като увеличението на заплатите е силно ограничено от Закона от 1996 г. Белгийското правителство и парламентът трябва незабавно да започнат дебат по закона! Ние сме заедно с вас!”