Продължава протестната акция “За по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022”

Протестната акция на КНСБ до Народното събрание за по-високи доходи на работещите с актуализацията на бюджет 2022 г. продължи и днес.

На втория ден от провеждането ѝ експертите на КНСБ предоставяха безплатни трудово-правни консултации на гражданите, посетили протестната палатка до служебния вход на парламента.

Експертна група бе в готовност да приеме и сигнали за нарушения на трудовите права във фирми и институции.

Протестната акция днес бе подкрепена отново от представители на Синдиката на българските учители и на НСПС “Огнеборец”.

Палатка бе посетена и от ученици от град Русе, преди да отидат на посещение в Народното събрание и да се срещнат с депутати от своя регион. Впечатлени от каузата на протеста, те са разказали на народните представители за него, споделиха техните учители след срещата.

С актуализацията на бюджета КНСБ настоява за:

  • Ръст на минималната заплата от 710 на 760 лв.
  • Ръст на възнагражденията на работниците и служителите в бюджетната сфера с поне 15 процента, а на работещите на терен – с 20 на сто.
  • По-голяма подкрепа за семейства с деца чрез увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца.
  • Преструктуриране на разходите, така че да се захранят с 1,5 млрд. лв. перата, свързани със социалното подпомагане и да се разшири обхватът на хората, които се нуждаят от подкрепа в трудната социална обстановка.

Протестната акция продължава и на 27 юни, когато актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в Комисията по бюджет и финанси. В 9 часа в понеделник към нея ще се присъдинят президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателите и членове на основни федерации към конфедерацията – СБУ, ВОН, ФНСЗ, НСПС “Огнеборец”, НСФ “Култура”, Съюза на музикалните и танцовите дейци.

Своите искания за достойни доходи ще защитят и представители на Селскостопанската академия от София, Троян и Пловдив.