Пламен Димитров пред Нова ТВ: Минималната заплата да стане 800 лв. от есента

Още от тази есен минималната заплата трябва да стане 800 лв., за да може броят на работещите бедни да намалее. Половин милион българи са на минимална заплата в момента, те трябва да се справят с 550 лв. нетно на месец, при тези цени и инфлация. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той прогнозира, че страната ни върви към предсрочни избори. “Първата работа на новия парламент трябва да бъде втора актуализация на бюджета за тази година. Това ще даде допълнителни възможности за разходи и за подкрепа на социално слабите, пенсионерите”, обясни Димитров и напомни, че с корекцията на бюджета от средата на годината бе осигурена подкрепа за работещите в бюджетния сектор, както и възможност за разширяване с 50% на обхвата на получаващите помощи за отопление през зимния сезон.

Инфлацията продължава да расте, което през лятото е доста притеснително. Ясни са причините – основно са енергоносителите , но и всичко по веригата. До края на годината според нас кумулативната инфлацията ще наближи 18-19 процента. За 20-те стоки, които си купуваме всеки ден – хляб, сирене, домати и т.н., сме с около 45% по-бедни  за последната година, каза още Димитров.

Той посочи, че се наблюдава леко поевтиняване на хляба в цялата страна – средно с между 2 и 6%. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец заради по-скъпата нова реколта от зърно.

За горивата са необходими далеч по-ярки мерки от контролните органи, каза още Димитров.

Интервюто можете да видите тук – https://www.vbox7.com/play:f3fcafa1ad