Отчетно-изборно заседание се проведе в Регионалния съвет в Бургас

Отчетно-изборно заседание на Регионалния съвет на КНСБ в Бургас се проведе вчера с участието на ръководството на конфедерацията и председателите на четири федерации. Присъстваха президентът Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, зам.-председателят на ЦКК Райна Джагалова, националните секретари Марина Ставрева, Иванина Янкова и Величка Микова, както и председателите на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Валентина Васильонова, на независимите синдикати от държавното управление и организации Кръстьо Боянов, на НСФ “Култура” Борис Начев и президентът на НСПС “Огнеборец” Венцислав Станков.

Синдикалните председатели от областта приеха правилника за дейността си през новия мандат, отчета на регионалната структура за предходния, както и плана за синдикализация. Единодушно бе одобрена и номинацията на Мая Сариева за областен координатор през следващите 5 г. Решението ще бъде гласувано от Координационния съвет на КНСБ.

Президентът на КНСБ запозна синдикалните лидери с приоритетите на конфедерацията и предизвикателствата както пред страната, така и в глобален план.

Димитров подчерта постигнатото при актуализацията на бюджета от средата на годината – КНСБ успя да извоюва 500 млн. лв. за ръст на възнагражденията в бюджетната сфера. За тези агенции, в които не бе предвиден ръст, активните действия продължиха и след корекцията на бюджета от парламента. Очаква се чрез вътрешни преразпределения в министерството на земеделието да бъдат повишени заплатите в агенциите за безопасност на храните, за борба с градушките и по горите. Работещите там бяха обявили протестна готовност. Кръстьо Боянов посочи, че на 20 юли правителството е приело постановление за увеличаване на възнагражденията в Агенцията за социално подпомагане.

Президентът на КНСБ обясни, че на фона на растящата инфлация през есента е необходима нова актуализация на бюджета, която да подкрепи нискодоходните групи в навечерието на задаващия се труден зимен период. КНСБ е против начина за увеличение на пенсиите от октомври, тъй като 2/3 от пенсионерите няма да получат такова. Тези възрастни хора, които няма да получат нищо и са под прага на бедност, трябва да получат компенсация с актуализация на бюджета през октомври, категоричен бе Димитров.

Той подчерта, че заради високата инфлация заплатите трябва да бъдат увеличени с 20%  през тази година. Средната заплата в частния сектор е нараснала с 12% през юни спрямо миналата година.

Тодор Капитанов запозна синдикалните председатели със значимостта на директивата за адекватните минимални заплати и насърчаване на колективното договоряне, Огнян Атанасов акцентира върху справедливия преход и трудностите, които ще произтекат от Зелената сделка за страната ни. Даниела Алексиева подчерта приоритетите на КНСБ във вътрешноорганизационен план.