Регионалният съвет в Ямбол проведе отчетно-изборното си заседание

Регионалният съвет на КНСБ в Ямбол проведе вчера отчетно-изборно заседание. На него присъства цялото ръководство на конфедерацията – президентът Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов,  зам.-председателят на ЦКК Райна Джагалова, както и националните секретари Марина Ставрева, Иванина Янкова и Величка Микова.

Синдикалните председатели от областта приеха правилника за дейността си през новия мандат, отчета на регионалната структура за предходния, както и плана за синдикализация. Единодушно бе одобрена и номинацията за областен координатор през следващите 5 г. на досегашния Илияна Димитрова. Решението ще бъде гласувано от Координационния съвет на КНСБ.

Пламен Димитров направи анализ на актуалната социално-икономическа обстановка на национално и международно ниво.

България върви към поредните предсрочни избори. Дано новият парламент излъчи устойчиво правителство. На макрониво за България е важно да продължи европейското си развитие и да влезе в ОИСР. Повече от нужна е втора актуализация на бюджета през есента, коментира Димитров.

Той посочи, че мерките за нулева ставка на ДДС за хляба и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво не дават резултати. Експресно проучване на ИССИ показа, че в първата седмица на юли цената на хляба е паднала само със средно 2 до 6 процента, а единствено в отделни големи търговски вериги с 20 на сто. Очакванията са цената да се качи отново, тъй като новата реколта е два пъти по-скъпа. Тези две мерки създават грешни илюзии и лишават бюджета от пари – от тях той губи 200 млн. лв. Тези средства можеха да се насочат за енергийно подпомагане – да се удвои и броят, и размерът на помощите за отопление. Тази подкрепа за следващия отоплителен сезон е част от актуализацията на бюджета, за която ще настояваме, каза президентът на КНСБ. По думите му в нея е необходимо да залегнат и помощи за отполението с газ и да бъдат подкрепени най-уязвимите групи в навечерието на зимата.

Той посочи, че схемата за подкрепа на небитовите потребителите на електроенергия, дава възможност да се водят преговори с работодателите за ръст на заплатите. “Необходим е 20% ръст на заплатите през тази година, за да се компенсира растящата инфлация. Всеки ден тя ръфа от доходите. 12 на сто е средният ръст на възнагражденията в частния сектор през юни на годишна база. Нашата работа е винаги да искаме повече. Не сме се отказали и от настояването за вдигане на минималната работна заплата. От есента тя трябва да стане 800 лева.”, каза още пред синдикалните председатели Димитров.

Огнян Атанасов ги запозна с рисковете, които произтичат от Зелената сделка и опасността справедливият преход да не е такъв. Той призова за информираност и готовност да бъдат защитени интересите на работещите хора. Тодор Капитанов разясни какви възможности произтичат от директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното договоряне. В нея е залегнало изискване поне 70% от заетите да бъдат обхванати от колективни договори. За да се реализира това у нас, ще са необходими промени в редица закони и трудовото законодателство. Даниела Алексиева представи приоритетите на конфедерацията във вътрешноорганизационен план.