Пламен Димитров пред Nova News: Втора актуализация на бюджета е сред най-спешните задачи

Най-важното решение в момента не е кой ще бъде председател на КПКОНПИ, а кой ще изпълнява временно длъжността на председател на КЕВР, коментира в предаването “Денят на живо” по Nova News президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“За всички стана ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори. Според мен няма шанс това НС да произведе ново правителство, но това, което може да произведе в оставащите му дни, са някои ключови въпроси и промени, важни за енергийния сектор и състоянието, в което се намираме”, заяви Димитров. “Ние смятаме, че най-бързото решение, което може да се вземе е през изменения в Закона за енергетиката, е да бъде позволено временно, измежду членовете на КЕВР, да бъде определен временен ръководител за 3 или 6 месеца, с което да можем да закрепим ситуацията”, обясни президентът на КНСБ. По този начин ще бъде решен въпросът как регулаторът ще функционира в условията на продължаващата война и енергийна криза.

Според изчисленията на КНСБ инфлацията в страната ще достигне 20% до края на годината. “Инфлация от подобен размер е най-добрият съюзник на финансовия министър и най-големият враг на нискодоходните групи”, заяви Димитров. Според него благодарение на високата инфлация ще бъдат вкарани допълнително пари в бюджета. “Допълнителни приходи от около 500 млн. ще бъдат генерирани от увеличаващата се инфлация. Необходима е втора актуализация на бюджета тази година. Смятаме, че това е една от най-спешните задачи на служебния кабинет, когато той влезе в сила”, поясни председателят на синдикатите.

С повторна актуализация на бюджета ще са нужни и спешни мерки в помощ на домакинствата и бизнеса. “Част от този пакет трябва да адресира какво става с домакинствата и цената на газа. Ако консумацията на газ не може да бъде намалена, не могат да бъдат преразпределени ресурси или договорени ресурси, очевидно ние трябва да си дадем сметка, че цената ще бъде висока, количествата ще бъдат малко, следователно ще трябва да има компенсация за домакинствата на газ и бизнеса, който използва газа като суровина”, обясни Димитров.

Той предложи подобен пакет от мерки да бъде изготвен от едно евентуално служебно правителство, за да може да бъде гласуван и изпълнен от следващия кабинет.

Димитров коментира и предложението на есен да бъде сложен таван на цените. “Всякакви тавани на цени ни водят към едно забравено минало и дефицити”, заяви той и апелира Комисията за защита на конкуренцията да се сезира и “да си свърши работата час по-скоро”.