Работници от строителния сектор протестираха в София и страната

Работници от строителния бранш протестираха днес пред сградата на Народното събрание и проведоха шествие до Министерския съвет. В страната техни колеги затвориха за час 20 ключови пътни отсечки. В блокадите се включиха и от Синдикалната организация на КНСБ в “Автомагистрали – Черно море”, които повече от година се борят да получат изработеното при ремонта на отсечка от магистрала “Тракия”. Работниците затвориха пътен възел Белокопитово, изхода на Варна за магистрала “Хемус” и обхода на Бургас.

Протестът на пътно-строителните фирми е подкрепен от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ и Синдикат „Пътно дело“ към конфедерацията. Председателят на ФНСС инж. Цветелина Иванова, зам.-председателят Цветелина Бикарска и лидерът на “Пътно дело” инж. Малина Кованджиева участваха в протеста и шествието в центъра на столицата. Според строителния бранш държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности по стари договори за ремонт и поддръжка на около 80 фирми. Около 100 милиона от тях са дължими средства за работни заплати.

От ФНСС, синдикат “Пътно дело” и синдикалната организация в “Автомагистрали – Черно море” настояват за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация, за да бъде компенсирана растящата инфлация в страната. “Влошената ситуация в строителния бранш поставя под риск упражняването на правото на колективно трудово договаряне на фирмено и отраслово ниво. Заявяваме, че сме готови да отстояваме нашите искания с всички позволени от закона средства, включително чрез протестни и стачни действия”, предупредиха от трите структури в съвместна декларация.

“Идваме тук, за да покажем, че пътищар звучи гордо. Той не се ражда, а създава, изгражда с години и не може с лека ръка да се мачка. Не оставяйте пътищата без пътищарите, защото ни чакат тежки зимни месеци. Синдикат “Пътно дело” застава зад своите социални партньори, зад всички вас, докато получим това, което сме изработили. Не чакаме нищо даром”, каза по време на протеста пред парламента инж. Малина Кованджиева.