До края на годината договарят нови коефициенти за заплатите в музикално-сценичния бранш

Браншовият колективен трудов договор за “Музикално-сценични изкуства” е преподписан на 28 юни и ще важи за следващите 2 години. Старият изтече на 1 юли.

Страните по него – Министерство на културата, Съюзът на българските музикални и танцови дейци – КНСБ, НСФ “Култура” – КНСБ, НФ “Култура” – КТ “Подкрепа” и работодателските организации БАРОК и СРОК, са се договорили за добавяне на нов член в колективния договор. Той предвижда “в срок до 6 месеца да се подготви и подпише допълнително споразумение за промяна на коефициентите”, свързани с определянето на началните основни месечни възнаграждения по категории персонал.

В момента за главен диригент и художествен ръководител например стартовата заплата се изчислява като минималната за страната се умножава по коефициент 1,9. За диригент, режисьор, сценограф, драматург, хореограф, главен хормайстор коефициентът е 1,7 и т.н.

Ще бъде направена и актуализация на длъжностите, обясни председателят на Съюза на музикалните и танцовите дейци Станислав Почекански.

Браншовият колективен трудов договор можете да видите тук