Пламен Димитров пред Нова Нюз: Със сигурност ще има нужда от средства за газови компенсации

Със сигурност ще имаме нужда от средства за газови компенсации за някои индустрии, за някои производства и може би за част от тези около 130 хил. домакинства, които използват природен газ за битовите си нужди. Какъвто и газ да намерим до края на годината, той ще по-скъп от миналогодишния, а и от този от последните месеци. Това важи дори и ако се върнем към „Газпром“, което според мен изобщо не е изключено и би трябвало да се разглежда като една нормална опция. Много държави-членки на Европейския съюз и на НАТО го направиха отдавна, за да могат да преминат през тази зима, която ще бъде изключително тежка. Дори и да стигнем до варианта с „Газпром“, цената ще бъде 260 лв./MWh, а това са малко по-малко от сегашните 300 лв./MWh, които утвърди КЕВР на „Булгаргаз“.

Това каза днес президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за предаването на Нова Нюз “Твоят ден” по темата за утвърденото от КЕВР поскъпване на газа с 60% за август.

“Със сигурност и бизнесът и домакинствата са изложени вече на шокове, които много трудно могат да поемат сами. Обикновено в такива случаи, когато и пазарът не може да функционира, и хората не могат да покриват разходите за базовите си нужди, идва държавата. Съществува въпросът дали държавата може да издържи с толкова огромни натоварвания. Във времето назад е издържала и по-тежки такива. Голямото изпитание, с което служебният кабинет трябва да се справи, е да подготви за редовния, ако има такъв, или поне за парламента, втора актуализация на бюджета”, категоричен бе Димитров.

Той добави, че освен газовите, трябва да бъдат гарантирани и енергийните компенсации, които получават 630 хил. небитови потребители, като припомни, че една трета от тях не са бизнеси, а са болници, училища, музеи, галерии, библиотеки и т.н. Към настоящия момент енергийната система генерира определен излишък като печалба, който покрива само донякъде, но не изцяло, това, което се плаща към тях на месечна база, обясни президентът на КНСБ. Затова според него трябват допълнителни пари от бюджета, а такива средства не бяха планирани в актуализацията от юли.

“Трябва да помислим също за най-бедните, най-уязвимите групи, които получават помощи за отопление, като 80% от тези помощи се използват за дърва за огрев. Дървата за огрев гонят 200 лева на кубичен метър. На места вече има дефицит. Поскъпването спрямо миналата година е почти двойно. Да, помощите за отопление се разшириха малко като обхват и като размер, но все пак обхващат само около 300 хил. лица и семейства, а нуждаещите се са много повече”, допълни Пламен Димитров.

Президентът на конфедерацията наблегна и върху необходимостта от ръст на доходите и увеличение на минималната работна заплата, която според КНСБ трябва да стане 800 лева още от октомври. Той изтъкна всичко изброено като няколко сериозни причини да бъде преразгледан отново финансовият план на държавата, с който да бъдат подкрепени и бизнеса, и домакинствата.

Димитров коментира по-подробно текущата ситуация с доставките на природен газ за страната и възможните варианти.

“Ние би трябвало да използваме тази ситуация да диверсифицираме доставките на газ и го правим – с интерконектора и с всички други възможни налични източници. Но със сигурност това не би трябвало да представлява контрапункт на руския газ”, каза той.

Според него руският газ е също едно от възможните решения поне за тази зима, тъй като договорът на страната с „Газпром“ е със срок до края на тази година. Не е ясно при какви условия и изобщо дали е възможно договарянето на нов договор. Димитров постави като логичен вариант България да изпълним договора с „Газпром“ до края на годината, без да го удължава, като по този начин бъдат гарантирани доставки, за да бъде напълнено хранилището в Чирен и макар и на тези високи цени, газ да има газ за цялата зима. Това обаче не отменя нуждата от държавна помощ за бизнесите и домакинствата.

 

Интервюто можете да гледате тук.