КНСБ се срещна с министъра на икономиката относно бъдещето на ВМЗ

Значително е намаляла производителността във „Вазовски машиностроителни заводи“ през последните месеци. Това заявиха представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ пред министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. На срещата, която се проведе вчера в министерството, участие взеха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, консултантът към конфедерацията Валентин Никифоров, председателят на ФС ВПК Иванка Иванова и председателят на синдикалната организация на КНСБ във “ВМЗ-Сопот” Елена Петрова. От страна на КТ “Подкрепа” делегацията бе водена от президента на синдиката Димитър Манолов. Тя бе организирана в спешен порядък по инициатива на представителите на синдикатите, които изразиха своите опасения относно бъдещето на ВМЗ и заплатите на трудещите се в него.

Поискахме днешната среща във връзка с противоречивата информация в националните медии за икономическото състояние на “ВМЗ-Сопот” ЕАД за изясняване на обективната истина по повод състоянието на дружеството, каза Тодор капитанов. Тази противоречива информация, наред с инфлацията и увеличението на цените в национален и регионален мащаб, създава напрежение в хиледния колектив на предприятието. Поради тази причина настояваме за актуална информация относно състоянието на дружеството и плановете за неговото развитие, предвид изпълнението на договореностите в колективния трудов договор и сигурността на работните места и доходите на работещите, заяви вицепрезидентът на КНСБ.

Синдикалистите бяха категорични, че няма да допуснат ВМЗ да премине отново през криза, подобна на тези в годините назад, когато работниците не получаваха заплати и договорени социални придобивки с месеци, особено във време, в което търсенето е по-голямо от предлагането, подчертаха представителите на синдикатите. По думите им  производственият процес трябва да бъде приоритет на ръководството. Наблюдава се намаляване обема на работата и ако този процес се задълбочи, ВМЗ ще изпадне в невъзможност да изпълнява подписаните си договори, по които вече са получени аванси, допълниха те. Освен това са налице масови назначения в администрацията на завода, вместо да се подсилва производството.

„Фактите, които споделяте са много притеснителни. Искам да ви уверя, че като човек, чиято биография е свързана с ВМЗ няма да допусна предприятието и хората в него да бъдат заплашени“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че до него достигат сигнали за нелогични действия в управлението на стратегическото предприятие, но за него е важно да се запознае с цялата информация преди да предложи решения. „Уверявам ви, че ще направим всичко, за да гарантираме стабилността на дружеството“, каза още икономическият министър. Той обясни, че е възложил да му се предостави информация за реалното положение в завода до края на седмицата и се ангажира всяка следваща стъпка, касаеща бъдещето му да бъде обсъждана оперативно с работниците в лицето на синдикатите.

Министър Стоянов потвърди, че договореното увеличение с 20% на заплатите на трудещите се във ВМЗ ще бъде запазено. „Заедно с това трябва да търсим механизми за насърчаване на работниците на стратегически позиции в предприятието, за да ги запазим и развиваме, защото хората са настоящето и бъдещето на ВМЗ“, каза още той. Според него е ключово да се търсят всички възможности за нови инвестиции за модернизация, за да започне предприятието да произвежда и продукти от т.нар. НАТО стандарт. „Само това ще гарантира бъдещето на завода, който е структуроопределящ не само на регионално, но и на национално ниво“, допълни икономическият министър.

По време на срещата бе обсъдено и негативното отражение, което блокирането на работата на Комисията по експортен контрол е дало върху ВМЗ.