КНСБ изразява солидарност към стачкуващите служители на британските железници

Над 45 000 служители в британските железници излязоха на национална стачка през изминалата седмица заради дългогодишен трудов спор за заплащането, пенсиите и условията за работа на фона на рязкото повишаване на цените за храните и енергията. Те бяха призовани да спрат работа от синдикатите Ар Ем Ти (RMT), Ти Ес Ес Ей (TSSA) и “Юнайт” (Unite). Това бе третият етап от най-мащабните стачни действия в сектора от 30 години насам, започнали в края на юни.

Стачкуващите настояват за увеличение на заплатите в съответствие с инфлацията, която във Великобритания през юли достигна 10,1% на годишна база, а според прогнозите е възможно тя да надхвърли 13 процента през октомври.

“Покупателната способност е “изядена” от рекордно бързото покачване на цените, което показва жизненоважната необходимост да се защити стойността на заплащането на работещите”, заяви генералният секретар на “Юнайт” Шарън Греъм.

Конфедерацията на независимите синдикати в България изразява пълната си подкрепа в борбата на британските синдикати и служителите от железниците за справедлив и достоен живот в условията на невиждана от десетилетия социално-икономическа криза. Инфлацията в България достигна 17,3% за юли и вече стопи увеличенията на заплатите. КНСБ подчертава, че има социалното напрежение по отношение размера на заплатите и сигурността на работните места в редица сектори.

Държавният оператор на железопътната мрежа във Великобритания “Нетуърк рейл” предложи през юли двугодишно споразумение за 8% увеличение на заплатите с осигуровки и бонуси и 75 процента отстъпка при пътуване. Синдикати и служители на железниците обаче отхвърлиха предложението, защото то водеше до опасността от масови съкращения.

Стачката доведе до “значителни смущения” в пътната мрежа на Обединеното кралство. Само 20% от влаковете в страната се движат, а в някои райони нямаше движение през целия неделен ден. Прекъсванията ще продължат, а лидерите на синдикатите твърдят, че са възможни нови стачки.

Има вероятност стачните движения да продължат и след края на лятото и да обхванат служителите от сферата на образованието и здравеопазването, в които синдикатите се противопоставят на несправедливите предложения за увеличение на възнагражденията от 4 на сто.