КНСБ подкрепя стачните действия на пристанищните работници във Великобритания

КНСБ изразява своята солидарност към стачкуващите работници в Обединеното кралство в борбата им за техните справедливи искания.

Вчера започна планираната 8-дневна стачка на пристанищните работници в най-голямото пристанище за разтоварване на контейнери във Великобритания „Феликсстоу“, на около 150 км североизточно от Лондон. Недоволни от несправедливото си заплащане, близо 2000 докери спряха работа.

В свое изявление генералният секретар на синдиката „Юнайт“ Шарън Греъм посочи, че фирмата, управляваща изключително печелившото пристанище, и нейната компания майка слагат на първо място печалбите на акционерите, а не благополучието на работниците. “Могат да дадат на работниците прилично увеличение на заплатите. Ясно е, че и двете компании предпочетоха да осигурят милиони лири печалба и дивиденти вместо да дадат на работниците си достойни заплати”, заяви тя.

Ръководството на пристанището твърди, че е предложило на служителите си увеличение на заплатите средно с над 8 процента.

На фона на това по последни данни инфлацията във Великобритания е с рекордните 10,1%. Страната е изправена пред най-тежката ценова криза от 40 години насам. Заплатите на британците обаче не се увеличават с темпа на инфлацията, докато сметките за храна и битови услуги нарастват нарастват главоломно.

Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепя профсъюза „Юнайт“ в усилията му в името на достойния живот на британските работници. Британският синдикат заяви още през юни тази година, че инфлацията и корпоративните печалби, а не заплатите на работниците, са в основата на кризата с разходите за живот, обхванала Обединеното кралство.

КНСБ подчертава, че инфлацията в България, която достигна 17,3% за юли, също изяжда увеличенията на заплатите, а в редица сектори вече има социалното напрежение по повод размера на заплатите и сигурността на работните места.

През пристанище „Феликсстоу“ преминават около 2000 кораба и 4 милиона контейнера годишно, което се равнява на почти половината от целия корабен товарооборот в страната. Преустановяването на работата на него породи притеснение от проблеми във веригите за доставки.

През изминалата седмица хиляди железопътни работници излязоха на стачки с искане за по-добро заплащане и сигурност на работното място на фона на рязкото повишаване на цените на храните и енергията в страната.