ЕКП: Изплащанията на акционерите нарастват 7 пъти по-бързо от работните заплати

Европейските компании са изплатили на акционерите си това лято дивиденти, които надхвърлят процента на инфлацията, докато работниците, които се борят да се справят с кризата и разходите за живот, не могат да получат достойно увеличение на заплатите си, разкриват нови данни, които Европейската конфедерация на профсъюзите коментира днес.

Стойността на изплатените на акционерите суми се е увеличила с 28,6% в Европа през второто тримесечие на тази година според новопубликувания Глобален индекс на дивиденти на Янус Хендерсън.

Това е повече от седем пъти по-бързо от темпа на нарастване на заплатите в Европейския съюз:

Държава

Увеличение на дивидентите през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. Очаквано увеличение на заплатите на служител 2022 г. спрямо 2021 г.

Инфлация юли 2022 г. спрямо юли 2021 г.

Белгия

25.1% 5.9%

10.4%

Финландия

16.7% 3.2% 8%

Франция

32.7% 3.8%

6.8%

Германия

36.3% 3.4%

8.5%

Ирландия

7.1% 3.8%

9.6%

Италия

72.2% 3.7%

8.4%

Нидерландия

23.4% 3% 11.6%

Испания

97.7% 3.3% 10.7%
Швеция 8.8% 0.7%

8.3%

Европа

28.7%

3,8% (ЕС-27)

9,8% (ЕС-27)

Данните отново показват как прекомерните корпоративни печалби, а не заплатите, са движещата сила на инфлацията, както посочва Европейската централна банка.

Разликата между темповете на изплащане на дивидентите и заплатите също допринася за това, че делът от БВП, получаван от работниците, а не от изпълнителните директори или акционерите, намалява в цяла Европа.

В същото време корпорациите не успяват да инвестират в бъдещето, а частните инвестиции все още изостават от равнищата преди пандемията.

Ето защо ЕКП призовава европейските правителства да въведат незаобиколим данък върху свръхпечалбите, мерки за ограничаване на дивидентите и да подкрепят колективното договаряне като най-добрия начин работниците да получат справедлив дял.

“Тези цифри ще бъдат трудни за вярване за милиони работещи хора, които се борят с кризата и издръжката на живота. Ясно е, че за пореден път има едно правило за богатите и друго за бедните”, каза заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Според Линч това е двойна обида, защото корпорациите не успяват да осигурят на работниците достойно увеличение на доходите, като в същото време обезценяват допълнително съществуващите заплати, стимулирайки инфлацията. “Време е да се сложи край на тази измама. Нуждаем се от данък върху свръхпечалбите и от справедливо увеличение на заплатите на работниците”, заяви тя.