Пламен Димитров: Актуализация на бюджета за тази година ще има

Продължавам да мисля, че актуализация на бюджета за тази година ще има, заедно с приемането на този за 2023 година, независимо дали ще има правителство, каза вчера пред медиите във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той бе в крайморския град за участие в среща на норвежките и български партньори по проекта “Отговорен социален диалог за достоен живот (Re-dial)”.

Димитров смята, че в бюджета ще има актуализация, която касае гарантирането на енергийните плащания до края на годината. Силно съм разтревожен от случващото се в енергийния сектор, не мисля, че сме гарантирали енергийните компенсации, коментира още синдикалистът. Според него при цени, които започват да стават космически, е невъзможно компенсациите да се самофинансират. До едно ниво е възможно компенсациите да се самофинансират от енергийната система, над него обаче разходът за тях за небитовите потребители е много по-голям, отколкото печалбата на енергийния сектор от износа и продажбата на ток, обясни Димитров.

Въпросът, който стои отворен, е какво става с газовите плащания, защото газ ще има, ще бъде намерен, но цената му със сигурност ще бъде доста по-висока от сегашната, каза още той. Димитров е на мнение, че инфлацията ще вкара повече приходи в бюджета от заложените в актуализирания бюджет.

Според Пламен Димитров страната ще завърши годината с около 17-18 процента кумулативна годишна инфлация. Той изрази надежда ръстът на средната заплата в края на 2022 година да гони поне 15-17 на сто.

 

Източник: БТА