Честваме 137 години от Съединението на България!

Днес отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, на 6 септември 1885 година смели българи извършват акт, който променя изцяло курса на историята на разделеното ни отечество след Руско-турската война. 

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството България с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети „Съединение”.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други селища в Южна България.

На тази дата през 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство, начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. 

137 години по-късно датата 6 септември е символ на единството на българите, на решителността, волята и борбата за справедливост. 

Честит празник, българи!