Заради кризата: КНСБ в Бургас поиска по-добри условия за общинската администрация

Регионалният съвет на КНСБ в Бургас се включи в протестната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, като инициира преговори за промяна на действащия Колективен трудов договор в общинска администрация-Бургас.

Промените, които са заложени в предложения проект на анекс към КТД, произтичат от трудната социално-икономическа обстановка. Те засягат сумата за работно облекло и размера на допълнителнителните парични стимули, като се предлага да са обвързани с размера на минималната работна заплата за страната. Предвидени са и допълнителен отпуск при заболяване от ковид, увеличаване на средствата за нощен труд и за работа на разположение, както и други. Преговори по КТД текат и в бургаското общинско предприятие “Транспорт”.

Постигането на по-добри условия на труд и достойни възнаграждения чрез разширяване на обхвата и насърчаване на колективното договаряне е сред повдигнатите от КНСБ искания със започналата на 19 септември Национална протестна кампания. Чрез нея работещите българи в цялата страна настояват за по-високи доходи, безопасни и здравословни работни места, стимулиране на колективното трудово договаряне.