Здравни инспектори излязоха на протест в цялата страна за по-високи заплати

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес на протест за по-високи заплати. Настояването им за увеличаване на доходите е подкрепено от КНСБ, а регионалните съвети на конфедерацията се присъединиха към протестиращите в Шумен, Варна, Разград, Стара Загора, Благоевград, Дупница, Враца и др.

На много места в страната работещите заявиха исканията си и с плакатите и посланията от националната протестна кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. КНСБ настоява за вдигане на доходите най-малко с размера на инфлацията, която на годишна база за месец август е близо 18 процента. За работещите в бюджетната сфера, които не са получили никакво увеличение на възнагражденията през тази година, конфедерацията иска до края на 2022 г. в бюджета да бъдат заделени 140 млн. лв.

Пред сградите на здравните инспекции в рамките на обедната си почивка служителите обясниха, че работата им е много, не се изчерпва само с пандемията, а възнагражденията – ниски. Те настояват за увеличение на заплатите със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на служители, които са на една и съща длъжност.

“Две години заплатите в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс. Един здравен инспектор взима 900 лева, хората с основание са демотивирани. Чакахме, проявихме разбиране, но търпението ни се изчерпа”, заяви синдикалният лидер на КНСБ в РЗИ-Благоевград Валентина Георгиева.

Ако до края на седмицата няма отговор от изпълнителната власт, служителите от РЗИ обявиха, че ще пристъпят към протест пред здравното министерство.