КНСБ в Перник се срещна с водачи на листи от ГЕРБ и ДПС

Вчера, 27 септември 2022 г., в Регионалния съвет на КНСБ в Перник бяха проведени две предизборни срещи с кандидат-депутати от 14 МИР Перник и синдикалните представители от стуктурите в Област Перник.

Синдикалистите се срещнаха с водача на листата на ПП ГЕРБ Кирил Ананиев и кандидатите за народни представители Емил Костадинов, д-р Йорданка Александрова и Робертино Стоилов. От страна на РС на КНСБ присъстваха представители на СБУ, “Стомана Индъстри”, “Мини открит въгледобив”, “Топлофикация Перник”, НСПС „Огнеборец”, Дом за стари хора Радомир, община Перник, община Радомир, “Ер Ликид” Перник и др.

Кирил Ананиев запозна присъстващите с програмата на ГЕРБ – България след кризите и план за възстановяване, като подчерта, че България има нужда от силно антикризисно реформаторско правителство, за да може да се справи с поредицата кризи, които бяха създадени през последната година и половина. Той посочи, че кризите са довели до обедняване на българските граждани, в т.ч. и жителите на Област Перник. Затова в програмата на ГЕРБ е акцентирано на реформите, които трябва да се извършат във всички публични сектори, за да може държавата да се възстанови и да се развива, а мерките са облечени в съответните финансови разчети, което гарантира тяхното изпълнение. Кирил Ананиев подчерта, че се е запознал подробно с меморандума на КНСБ за социално-икономическото развитие на България за периода 2022-2026 г. Той даде висока оценка на меморандума и изтъкна, че в голяма част от него намира допирни точки за бъдеща съвместна и обща работа.

Областният координатор на КНСБ в Перник Наташа Ангелова акцентира върху Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС, като заяви категорично, че, за да се постигнат целите, заложени в програмата на партията, тази Директива е от ключово значение, тъй като ще даде възможност за провеждане на нова политика по минималните доходи на  държавите-членки.

В дискусията, продължила повече от час и половина, взеха участие всички присъстващи, които поставиха много общественозначими проблеми във всички сфери на социално-икономическия живот в региона – липсата на кадри със средно-специално образование за тежката индустрия и произтичащите от това последствия за областта, проблеми с лоши, първобитни условия на труд, нежелание от страна на собствениците за инвестиции в това отношение и др.

На срещата с кандидатите за народни представители от ПП ДСП пък присъстваха водачът на листата Александър Несторов и вторият в нея Борислав Костадинов. Отново бяха обсъдени най-наболелите в момента проблеми сред гражданите – инфлацията, доходите на хората и енергийната криза.

Александър Несторов представи пред синдикалистите конкретните предложения на ДПС, залегнали в програмата на партията за справяне с икономическата криза, включваща финансови и социална мерки за овладяване на инфлацията, целенасочена помощ за енергийно бедните, социално уязвимите групи и подпомагане на бизнеса. Несторов подчерта, че  предварително се е запознал с Меморандума на КНСБ и че вижда възможност за обща работа по документа на най-голямата обществена организация в България.

Обласният координатор Наташа Ангелова отново подчерта, че е необходимо всички да положат максимални усилия за прилагане на  Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС, тъй като тя е от ключово значение.

В дискусията се включиха всички синдикалисти, които поставиха своите проблеми пред кандидат-депутатите. В края на срещата всички се обединиха, че за да могат да се решат всички кризи, най-напред трябва да бъде решена политическата.

Синдикалистите благодариха и на Кирил Ананиев, и на Александър Несторов за помощта им при решаване на проблема за запазването на Синдикалния дом.