КНСБ и “Продължаваме промяната” обсъдиха визиите си за бъдещето на България до 2026 г.

На среща между ръководството на КНСБ и лидерите на основни членове на конфедерацията с Асен Василев и Искрен Арабаджиев от ПП “Продължаваме промяната” вчера бяха обсъдени предизвикателствата пред страната в социално-икономически план в контекста на предстоящите парламентарни избори и потенциалните политики за справяне с кризата.

Президентът на конфедерацията Пламен Димитров представи акценти от Меморандума на КНСБ за социално-икономическото развитие на страната през следващите четири години. “Основна цел трябва да бъде до 2026 година да няма работещи бедни”, заяви той.

По последни данни на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката заплатата за издръжка на едночленно домакинство е 1525 лева в брутно изражение, а за тричленно – около 2800 лева. “Допуска се, че инфлацията в страната ще започне да се нормализира, като се предвижда тя да бъде около 5% през 2023 г. При такава прогноза до края на мандата брутната заплата за издръжка на един човек следва да бъде 1700 лева.”, обясни Димитров. КНСБ изчислява, че през 2026 г. МРЗ може да достигне 1400 лева или 80% от заплатата за издръжка. Това би мотивирало хората, които са извън заетост, да започнат работа, смята президентът на конфедерацията. С около 12-13% растеж на средното възнаграждение за страната не би било непосилна задача, нито нещо, което бизнесът не би могъл да поеме, в края на периода то да стане 2800 лева, допълни той.

Пламен Димитров посочи, че Директивата за адекватни минимални работни заплати дава добра рамка за бъдещата политика по доходите. “Това ще е основният механизъм всички тези прогнози да могат да станат реалност”.

Президентът на конфедерацията коментира и погрешното според КНСБ преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. Визията на синдиката е, че трябва да бъде гарантиран ръст на пенсиите от поне 12% на годишна база, като апелира за възстановяване на принципа принос-права при изчисляването им. Ако това не бъде направено, ще има осезаема демотивация у младите хора да плащат осигуровки върху реалния размер на доходите си, каза той. При внесените нужни корекции в социално-осигурителната система конфедерацията очаква средният размер на пенсиите през 2026 г. да бъде 1068 лева.

“Отговорност на всеки един от Вас е да допринесе след изборите да бъде съставено правителство”, обърна се към кандидат-депутатите Димитров.

Лидерите на основни членове на КНСБ Валентин Вълчев, Васил Яначков, Мариян Бухов, Янка Такева, вицепрезидентът на конфедерацията Огнян Атанасов, директорът на ИССИ Любослав Костов и др. повдигнаха въпроси, свързани с проблеми в енергетиката, ВиК сектора, образованието и макроикономическите политики на страната.