Медици във Велико Търново на протест заради ниски заплати

Над 100 лекари и медицински специалисти от Областната болница във Велико Търново излязоха днес на протест срещу ниското възнаграждение на труда им.

Демонастрацията се проведе пред сградата на болницата и бе организирана от КНСБ, след като за август на медицинския персонал е изплатено значително по-ниско възнаграждение от това за предходните месеци.

Д-р Мая Попова, председател на синдикалната организация в болницата, посочи, че по колективен трудов договор лекарската заплата за специалист трябва да бъде 2000 лева, в момента е 1037 лева. По-ниски възнаграждения получават и медицинските сестри, чийто заплати по договор трябва да бъдат 1500 лева, както и  санитарите – 910 лв. Един от начините за решаване на проблема е да се увеличи заплащането по клинични пътеки и да се премахнат структури от болницата, които могат да работят самостоятелно, без да зависят от болнично финансиране, посочи тя.

През април, при сключването на Колективния трудов договор, са били осигурени средства за договорените възнаграждения за детското и училищно здравеопазване, сегашният министър е осигурил средства за Центровете за спешна медицинска помощ, останаха две големи групи – болниците и Регионалните здравни инспекции, посочи Пламен Радославов, заместник-председател на  Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ. Той уточни, че настояването на синдикатите е държавата да възстанови плащанията, които преди месец са били под формата на стимули за работа в ковид ситуация за лекарите – 600 лв., 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите, до сключване на новия Национален рамков договор за следващата година и до приемането на бюджета за 2023 година.

Според изчисленията за трите месеца до края на годината ще са необходими около 48 милиона лева за всички лечебни заведения. Искането ще бъде представено пред следващото работещо правителство и функциониращ парламент, посочи той.