Работници от десетки предприятия се присъединиха към протестната кампания на КНСБ

Работещите в предприятия и институции в цялата страна продължават да се присъединяват към протестната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. Тя започна на 19 септември с настояване за ръст на заплатите поне с процента на кумулативната инфлация, която на годишна база през август достигна близо 18 процента.

Като част от акцията, синдикалните лидери в отделните дружества внасят искания за започване на колективни преговори, с които да се договори ръст на възнагражденията.

Писмо с призив за увеличение на работните заплати във възможно най-кратък срок бе изпратено в края на септември до Алексанър Сипек, регионален мениджър на ЕВН България. То е подписано от президента на КНСБ Пламен Димитров и председателите на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България Марина Митова и на Националната федерация на енергетиците Георги Петров.

От днес в протестната кампания се включват и работещите в ТЕЦ “Марица изток 2”. Решението за това е взето вчера на заседание на Синдикалния съвет в теца. Той ще започне серия от протестни акции на територията му с искания за защита на работните места и справедлив зелен преход чрез изработване на план за запазване на националното въглищно производство минимум до 2038 г.; разумни срокове за намаляване на въглеродните емисии и декарбонизация в сектор енергетика; осигуряване на гориво-енергийния баланс на страната.

Регионалният съвет на конфедерацията във Видин продължава да посещава предприятия и учреждания в града, да ги запознава с исканията на кампанията и да връчва заявления за започване на преговори за по-високи заплати.

В края на миналата седмица експертите от съвета посетиха Дом за временно настаняване, Ансамбъл Дунав, Регионалния исторически музей и Пожарна безопасност.

В Добрич през миналата седмица експертите на Регионалния съвет се срещнаха със синдикалните лидери на ТД на НАП-Добрич, РЗОК –Добрич, РБ „Дора Габе“- Добрич, Общински младежки център „Захари Стоянов“, ОП „Устойчиви дейности и проекти“. Днес те посетиха Областна дирекция безопасност на храните град Добрич, „Жилфонд-инвест“ ЕООД, ОП „Комуналстрой“ и Банка ДСК, клон Добрич. Синдикалните председатели и работещите бяха запознати с исканията на КНСБ.

Във Варна експертите от Регионалния съвет в областта се срещнаха със синдикални членове към ФНСДУО и към Синдикалната федерация на съобщенията, за да ги запознаят с исканията на кампанията. Регионалният съвет Силистра също проведе среща с председатели на синдикални организации в областта, които ще внесат исканията за по-високи доходи до директорите на съответните предприятия. В офиса си в Димитровград Регионалният съвет в Хасково пък проведе среща със синдикалните председатели от СБУ, членове на ОбКС на СБУ Димитровград. В Ямбол експертите от Регионалния съвет също разговаряха със синдикалния актив на СБУ – Ямбол и обсъдиха действията за присъединяване към кампанията.