Работниците от ТЕЦ “Марица Изток 2” се включиха в протестната акция на КНСБ

Работниците от ТЕЦ “Марица Изток 2” днес излязоха на протестна демонстрация, с която се присъединиха към националната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”.

Сред основните искания на КНСБ е увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. от началото на следващата година. Нас това ни засяга, защото в Колективния трудов договор нашите заплати са вързани с нея. Длъжни сме с тази акция да подкрепим всички останали в страната, които в момента се опитват да се преборят за увеличение на заплатите си. Ние успяме през януари и април. А вероятно от януари 2023 г. ще има още един ръст на база на договореното в КТД, който важи и следващата календарна година, каза Деян Дяков, председател на синдикалната организация на КНСБ в теца.

Той посочи исканията ѝ към бъдещото правителство: Разработване на енергийна стратегия на България с участието на комплекса “Марица изток” в нея; Изработване на план за запазване на комплекса до изчерпване на въглищните запаси; Да не се развива идеята за батериен парк на територията на “Марица Изток”; Изтегляне на плана за възстановяване и устойчивост на България и преработката му, така че да отпадне българската инициатива за намаляване с 40% на емисиите от въглищни централи до 2026 г.

Не може да се решава съдбата на българската енергетика без наше участие, категоричен бе Дяков.

Кадри от протестната акция вижте тук: