Ръководството на КНСБ се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков

Ръководството на КНСБ обсъди днес в Русе с кмета на града Пенчо Милков социално-икономическата криза в страната, нужните действия и реформи, протестната кампания на конфедерацията, както и състоянието на общината и на работните места в нея.

Срещата се състоя по инициатива на синдиката. На нея присъстваха президентът на конфедерацията Пламен Димитров, вицепрезидентът Даниела Алексиева, директорът на ИССИ Любослав Костов и областният координатор Боянка Димитрова. От страна на общината, освен кметът, присъства и неговият заместник – Енчо Енчев.

Кампанията ни за по-високи доходи се провежда в градове и предприятия в цялата страна и тя цели синтезирано и канализирано през нашите структури да заявим исканията ни, обясни Пламен Димитров пред кмета на Русе.

Пенчо Милков каза, че работниците имат нужда да бъдат защитени, дори и да не го осъзнават. “Моето наблюдение е, че хората не знаят правата си. Синдикатът има мисия да ги събуди. Много работодатели дават добри условия и заплати на работниците си, но не допускат формирането на синдикални организации в предприятията си”. И допълни, че битката на конфедерацията ще е голяма.

“Пътят, по който вървим ни тласка към промени”, посочи Димитров. Той очаква предстояща промяна на социалната рамка. Според него това ще се случи на първо място, благодарение на официално приетата днес Директива за адекватните МРЗ и насърчаване на КТД. Тя гласи, че държавите трябва достигнат 80% покритие на работниците с КТД по заплатите. “Трябва да стане ясно, че така се прави в нормалния свят. А по този начин пазарът ще изхвърли тези работодатели, които работят на сиво”, каза президентът на КНСБ.

Пенчо Милков отвори темата и за публичните средства в общините. Той споделя мнение, че когато се иска повече, трябва и да се дава повече, и е нужно по-голямо преразпределение на ресурсите. Пламен Димитров потвърди, че е нужно да се определи механизъм за допълнителни средства, като методиката трябва да бъде по-разширена, а не обвързана само с данъците върху доходите.

Кметът на Русе каза също, че в града почти няма безработица, а заплатите в общината не падат под 1000 лв. Боянка Димитрова пък допълни, че благодарение на подкрепата на Пенчо Милков, освен заплатите в общината, има увеличения и на възнагражденията в детско и училищно здравеопазване.

Обсъдено бе и отражението на енергийната криза върху бюджета на общината. Пламен Димитров повдигна въпросът за програмите за енергийна ефективност. Кметът на Русе обясни, че обмисля тези проекти да бъдат насочени към по-големи и по-стари административни сгради в общината.

Главният икономист на КНСБ се включи в разговора, като представи пред кмета и екипа му акценти от Меморандума на конфедерацията за социално-икономическото развитие на страната за периода 2022-2026 г.