Протестни акции за по-високи доходи се проведоха в Разград и Шумен

Протестни акции за по-високи доходи, достойни условия на труд и прекратяване на антисиндикалните практики се проведоха и в градовете Шумен и Разград. Те са част от кампанията на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, започнала на 19 септември в столицата. В настояването за увеличение на работните заплати поне с размера на кумулативната инфлация, която към август на годишна база е близо 18%, вече се включиха над 15 града в страната.

На протестните шатри работещите могат да се запознаят с конкретните искания на конфедерацията и да получат разяснения и консултации от експертите.
Шатрата в Шумен бе на стъпалата до Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. В демонстрацията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и ръководството на конфедерацията.

По данни на статистиката Шуменска област е между 10-о и 12-о място по средна брутна работна заплата в страната, каза областният координатор на КНСБ в града Анета Денева. Тя допълни, че на местно ниво вече са постигнати договорености за увеличение на трудовите възнаграждения в редица сектори, проблем все още има в Многопрофилната болница в Шумен, където не е подписан колективният трудов договор, а в близките дни предстоят преговори в Диагностично-консултативния център-1.

Именно повишаването на личните доходи на всеки работещ у нас е първото и най-важно искане към следващото правителство на България, независимо дали то ще е редовно или служебно, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни: „Много добре си давам сметка, че не става толкова просто, не е лесно, но в края на краищата, ако не поискаме всички заедно, това се опитваме да дадем кураж на всички – да поискаме заедно, няма как да получим“.

В Разград синдикалната протестна шатра бе в центъра на града. “Ние настояваме, че политиците трябва да превъзмогнат егото и тясно партийния си интерес и да съставят редовно правителство и работещ парламент. За да направят поне три неща: бърза актуализация на бюджета за 2022 г. и да гарантират такова увеличение на заплатите в бюджетните системи, че то да компенсира поне официалната инфлация. Нужните 136 млн. лева са съвсем постижими. Второ – да бъде увеличен двойно както обхватът на хората, така и размерът на енергийните помощи за отопление. И третото – това, което пази работните места – енергийните компенсации. Свръхпечалбите в енергийната система да бъдат пренасочени към всички небитови потребители,“ каза по време на протестната акция Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ изтъкна, че протестната акция, която тече в цялата страна, е подкрепена от работници и служители във фирми, учреждения и институции и ще продължи, докато не бъдат решени исканията им.