И Благоевград излезе на протест за по-високи заплати

Благоевград се присъедини към националната протестна кампания на КНСБ „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“.

Служители на различни институции и предприятия в града излязоха вчера на централния площад с искане доходите им да бъдат повишени. Те настояха увеличението да покрие нивата на инфлация в страната, както в държавния, така и в частния сектор.

Участие в протестната акция взеха президентът на КНСБ Пламен Димитров, ръководството на конфедерацията и на Регионалния съвет в областта.

„Хоризонтът ни е в България да няма работещи бедни. Това е политическата цел, която трябва да си поставят всички, които искат да управляват. Политиците трябва да знаят какво искат хората на труда, за това започнахме протестната си кампания на 19 септември от „жълтите павета“ – триъгълникът на властта, преди предстоящата тежка зима“, каза Димитров.

Той очерта четири основни групи искания към бъдещия парламент и евентуалното правителство. Първото е доходите да бъдат компенсирани изцяло с размера на инфлацията, която е близо 18 на сто, но някои стоки са поскъпнали двойно. „Някои заплати бяха индексирани, но не всички, за това в здравеопазването има протести, а работещите в РЗИ не са получили нито един лев“, каза лидерът на КНСБ.

Второто искане към политиците е свързано с гарантирането на енергийните помощи. Ако компенсирането на небитовите абонати не продължи и през първите месеци на 2023 г., се очакват масови съкращения, предупреди Димитров и допълни, че според бизнеса 80-100 000 души могат да загубят своите работни места. Третото искане от политиците е нуждата от газови компенсации и тяхното гарантиране. Този важен механизъм в момента не е предвиден.

Димитров посочи още, че КНСБ настоява и за удвояване на обхвата на хората, които получават енергийни помощи, както и за увеличаване на техния размер. Опусканите 620 лева не стигат да се купят същите кубици дърва като миналата година.

Той посочи още, че през 2023 г. доходите трябва да се увеличат поне с 12-13 на сто, а минималната заплата да стане 50% от средната, както изисква новоприетата Директива за адекватните минимални заплати.

Димитров предупреди, че провежданите в момента от КНСБ акции са само началните акорди на предстоящите протестни действия, тъй като положението е станало нетърпимо, а това изисква решения.