Пламен Димитров в Благоевград: Длъжни сме да надигнем глас

КНСБ е най-многочислената организация в България. Ние наброяваме 280 000 работници. В тази тежка политическа и социално-икономическа ситуация сме длъжни да надигнем глас и да заявим нашите искания от името на работещия българин.

Това каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на отчетно-изборното заседание на Регионалния съвет на КНСБ в Благоевград вчера.

Синдикалните председатели от областта приеха правилника за дейността си през новия мандат, отчета на регионалната структура за предходния, както и плана за синдикализация. Единодушно бе одобрена и номинацията за областен координатор през следващите 5 г. на досегашния изпълняващ длъжността Силвия Христова. Решението ще бъде гласувано от Координационния съвет на КНСБ.

На заседанието присъства ръководството на конфедерацията – президентът Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, директорът на ИССИО Любослав Костов,  зам.-председателят на ЦКК Райна Джагалова, както и националните секретари Иванина Янкова, Александър Шопов и Величка Микова. Гост бе и председателят на НБС “Водоснабдител” Мариян Бухов.

Пламен Димитров посочи кои са най-спешните проблеми за решаване от очакваното ново правителство, независимо как се сформира то. Нужно е инфлацията да бъде компенсирана с ръст на доходите от поне 18% и особено за тези, които не получиха увеличение на заплатите при актуализацията на бюджета от юли. За тази цел ще са необходими 136 млн. лева. “Никой не може да ни откаже тези пари, защото имаме всички аргументи да ги изискваме”, заяви президентът на КНСБ. Той допълни, че в разходната си част бюджета е в размер на 65 млрд. лева и повишаванетио на възнагражденията не би затруднило държавата.

Между 30 и 50 млн. лева пък ще са нужни, за да се удвои размера и обхвата на помощите за енергийно бедните. Според изчисленията на КНСБ този разход също не би бил в ущърб на бюджета. Другите два приоритета на правителството трябва да бъдат гарантирането на енергийните и газовите компенсации, така че и бизнесът да може да функционира с пълен капацитет на работните места, и да не се предвиждат увеличения в цените за потребителите, особено при топлоснабдяването, за осигуряването на което което се използва най-вече газ, обясни Димитров.

Президентът на синдиката каза още, че инфлацията всъщност е в помощ на финансовия министър, тъй като тя генерира допълнителни пари в бюджета чрез по-високите данъци от поскъпналите стоки и услуги.

Димитров коментира и важността на приетата официално преди няколко дни Директива за адекватни МРЗ и насърчаване на КТД. Според нея минималната заплата трябва да бъде поне 50% от средната. Това означава, че до 2026-2027 г. МРЗ следва да бъде равна на заплатата за издръжка и следователно да бъде постигната основната цел на синдиката – да няма работещи бедни. “От решаващо значение обаче е как тя ще бъде транспонирана в българското законодателство. Затова синдикатите трябва да покажем силата си и да наложим правилния път към това”, допълни президентът на КНСБ.

Главният икономист на конфедерацията Любослав Костов разясни макроикономическите позиции на синдиката и предложените в Меморандума за социално-икономическо развитие на България 2022-2026 г. реформи в данъчната система. Той подчерта и, че средната заплата в Благоевград е втората най-ниска в страната – 1137 лева.

Огнян Атанасов каза, че България трябва да възстанови комитетите по условия на труд, особено имайки предвид скорошния инцидент в завод “Арсенал”. Другата тема, която той коментира бе енергийната криза. Даниела Алексиева наблегна върху важността на синдикализацията в развитието на конфедерацията и апелира за усилия, постоянство и индивидуален подход към всяко предприятие.