Протестът в Пловдив: Затворени пътища и настояване за 20% ръст на доходите

С блокиране на улици, възгласи “Искаме парите си, изработени с усилен труд!” и настояване за ръст на доходите с 20% протече днес в Пловдив поредният протест на КНСБ, част от националната кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата”.

Навръх Световния ден за достоен труд, който тази година е посветен на осигуряването на справедливо заплащане за всички работници, КНСБ настоя отново за компенсиране на доходите. В акцията, която затвори ул. “Гладстон” в центъра на града, се включиха синдикалисти от различни браншове и области – Смолян, Кърджали, Габрово, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Сливен.

“Всички ставаме свидетели, че област Пловдив се превръща в индустриален център на страната. За съжаление, въпреки това заплатите далеч изостават в сравнение с останалите региони на България. Няма как да се съгласим с това. Ето защо нашите искания са да има увеличение, което да покрие инфлацията. Исканията, които ще предявим както в публичния, така и в реалния сектор, където имаме синдикални организации, са за не по-малко от 20 процента”, каза областният координатор на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

Той обяви, че вчера е внесено искане в общината Пловдив заплатите на всички служители в общинските предприятия да бъдат увеличени с 20 на сто. Това ще бъде направено навсякъде, където конфедерацията има синдикални организации на територията на област Пловдив. Хората изнемогват, крайно време е да спре унижението над работещите бедни, добави Бойкински.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че протестната акция е с искане за увеличение на заплатите между 18 и 20 процента за 2022  г. Има сектори, в които е постигнат и 25% ръст, но има и такива, в които такъв изобщо липсва. Сред тях са Регионалните здравни инспекции, които се подготвят за национален протест.

Всички като един трябва да защитим доходите си. Затова е нашият протест. Като най-голямата организация в България, ние сме длъжни да организираме и да се чуе гласът на работещите българи, каза Димитров и посочи, че конфедерацията очаква да се състави правителство и да има работещ парламент, който да приема необходимите решения, свързани с мерките за доходите и кризата.

“Питаха ме – какво ще стане, ако гласът на хората не се чуе. Това не е едноактна пиеса. Знаете, че правителствата идват и си отиват, синдикатите остават. Следващите стъпки ще ги правим по сектори, там, където има най-големи проблеми. Миньорите и енергетиците, например, питат много остро ще продължи ли изискването, което стои в Плана за въздстановяване, да намалим  с 40% въглеродните емисии до 2026 г. Което значи да затворим няколко въглищни мини и няколко теца. Това означава загуба на работни места, но и да останем без ток ние, както и Западните Балкани. Няма да позволим това безхаберие да се случи. Искаме това изискване да бъде предоговорено.”, заяви Димитров. Той обясни, че има и много други сектори, в които проблемите са обострени. Такъв е ВиК секторът, където заплатите са ужасяващо ниски, а в много дружества дори няма нито един ВиК инженер.

Дошло е време за действие! Хората искат предвидимост и сигурност. Кураж, победата ще бъде за нас!, завърши Димитров.

Протестните действия в различни предприятия и градове на България продължават и през следващата седмица.