КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват за мерки за доходите, зеления преход и трудовите права

Ръст на доходите до края на годината от 20 процента, на минималната заплата на 850 лв. от 1 януари 2023 г., въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ, приемане на национален план за справедлив преход, отлагане на плановете за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители, сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем процес на работа. Това са част от спешните мерки, за които настояват КНСБ и КТ “Подкрепа” с обща декларация, представена днес от президентите на двете конфедерации Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Общите искания, които целят да предотвратят прехвърлянето на цената на кризата за пореден път върху работещите хора, ще бъде връчена на президента Румен Радев и на депутатите, които утре ще се съберат за началото на 48-ия парламент. Ние искаме и среща с държавния глава, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За доходите две неща стоят пред скоба, на първо място е компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини и договаряне на ръст на заплати, коментира още той. Димитров подчерта драстичното увеличение на цените на основните стоки и обясни, че искането за 20% ръст на заплатите не покрива инфлацията, но е постижимо. В частния сектор заплатите на много места са увеличени, бизнесът е реагирал адекватно, докато в бюджетния това далеч не е така. “20-те стоки, които ние наблюдаваме на месечна база, вече минаха 50% поскъпване на годишна база. Трябва да продължим догодина да компенсираме доходите, така че хората да могат да свържат двата края”, каза Пламен Димитров.

Над 150 синдикални организации вече са поискали вдигане на заплатите. На места има обявени протестни и стачни действия и това ще продължи, каза още Димитров и напомни, че продължава започналата на 19 септември национална протестна кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. До края на седмицата ще има яснота и за последващи протестни действия.

“Отдавна апелираме за въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата с цел стимулиране на потреблението и намаляване на неравенствата при доходите за нискодоходните групи. В началото на следващата или още в края на тази година трябва да стартираме препоръчителни индекси на браншово ниво за ръст на заплатите в частния сектор”, посочи той.

Лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че са водени разговори с министъра на енергетиката за това, че трябва да договорят спешно някои мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост. Той каза, че синдикатите са запознати с проектозакон, с който се предвижда две тарифи за тока, но това предложение трябва да се изясни. Гледаме скептично на предложението за двете цени, каза и Димитров.

Запис на пресконференцията, на която бяха представени мерките, за които настояват двете конфедерации можете да видите тук .