КНСБ и КТ „Подкрепа“ с протестно автошествие на 11 ноември

В продължение на започналите действия на КНСБ и КТ „Подкрепа“, породени от тревогата за ефектите на кризата върху доходите и живота на българските граждани, на 11 ноември двете конфедерации организират протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици.

На 18 октомври КНСБ и КТ „Подкрепа“ представиха съвместна декларация с конкретни спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани. Тя ще бъде връчена на депутатите от новосформираното 48-мо Народното събрание.

В близките дни се очаква да бъде проведена среща между лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов и президента на България Румен Радев. На нея ще бъдат обсъдени предложенията на конфедерациите, обединени в три основни области – доходи, зелена сделка и енергетика, трудови и синдикални права.

В цялата страна на браншово и регионално ниво, както и в отделни предприятия, продължават протестните акции на двата синдиката, започнали през септември. Чрез механизмите и на колективното трудово договаряне работещите настояват за увеличение на заплатите поне с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември достигна 18,7%.